КРЕМ КАРАМЕЛ С КАРАМЕЛЕНА ЧЕРЕШКА
1 л. прясно мляко
1 ч.ч. кристална захар
8 яйца
2 прахчета ванилия
1 кафена чаша захар за карамел
няколко череши
2-3 с.л. захар за карамелизиране на черешите
Яйцата се разбиват със захарта с телена бъркалка. Смесват се с топло прясно мляко, но да не е горещо и се ароматизира с ванилията.
В тиган на огъня се разтопява захарта на кехлибарен карамел. Карамела се разпределя в чашки /шолички/, подходящи за печене на крем карамел. Чашките се пълнят с млечната смес и се поставят в тава, в която се налива вода, толкова, че да достигне до средата на чашките. Карамела се пече на водна баня на 160 градуса, докато стегне и отгоре хване златиста коричка, като се внимава водата да не завира.
Оставих купичките да се охладят както са в тавата с водата и едва тогава ги прибрах в хладилника.
Докато се пече крема, може да се направи някаква украса.
В случая, в разтопена карамелена захар се потапят няколко череши. С лъжица може да се направят и карамелени фигурки /напр. решетка/, като върху готварска хартия се налива с тънка струйка и се оставя да изстине.
2 коментара:
Как си карамелизирала черешите
Разтопява се захар /2 с.л./ в тиганче на карамел. Черешите се потопяват в разтопената захар и се оставят върху готварска хартия да се стегне карамела. Стават като стъклени.
Публикуване на коментар