за тавичка 22/22 см
ПРОДУКТИ
за блата:
100 грама краве масло
4 с.л. кристална захар
4 с.л. какао
1 разбито яйце
1 пакетче натрошени чаени бисквити
1 ч.ч. натрошени орехи
2 с.л. кокосови стърготини
3 с.л. плодчета червена боровинка, нарязани с орехорезачката
за крема:
100 грама краве масло
1 ч.ч. сладкарска сметана
6 с.л. пудра захар
3-4 с.л. ванилов крем на прах /без варене, този, който не се нуждае от термична обработка/
1 каф. чашка прясно мляко
за шоколадовата заливка:
120 грама тъмен шоколад /ползвам шоколад за готвене от Лидъл/
1 каф. чашка сладкарска сметана
2-3 с.л. прясно мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите трябва да са престояли за известно време на стайна температура.
За блата: На водна баня се разтопява маслото със захарта и какаото при постоянно бъркане, докато се разтопи добре маслото и захарта. Постепенно се добавя на струйка разбитото яйце и се бърка до сгъстяване, след което се отдръпва от огъня. Получава се крем с гъстота на динен мед. Така получената смес се прибавя към предварително смесените бисквити, орехи, стафиди и кокос. Обърква се добре с лъжица.
Тавичката се застила с прозрачно фолио, така, че краищата да излизат малко отвън. Сместа се сипва в тавичката и се разстила, като леко се изравнява с лъжица.
Прибира се в хладилника да стегне.
През това време се прави крема: С миксер леко се разбива сметаната. В друга купа се разбива маслото с пудрата захар. Към маслото се прибавя постепенно по малко от сметаната, докато се поеме цялото количество. Добавя се ваниловия крем на прах и накрая се сипва по малко от прясното мляко. Разбива се всичко с миксера на пухкав крем.
Залива се блата с този крем и отново се прибира в хладилника.
За шоколадовия пласт: Прави се ганаш, като в съда на водна баня се разтопяват кубчетата от шоколада, заедно със сметаната и прясното мляко, като се разбърква много добре. Отдръпва се от огъня и се оставя да изстине, но докато е още течна сместа, се залива сладкиша и се заглажда. С вилицата направих вълнообразни линии.
Сладкиша се прибира в хладилника за 30-40 мин. да стегне.
Преди сервиране се изважда в поднос заедно с фолиото, и внимателно се отлепва от страни.
Нарязва се на пастички със загрят нож преди сервиране /острието на ножа се задържа за няколко секунди в гореща вода/.
Преди поднасяне е добре, пастичките да постоят на стайна температура, за да поомекнат пластовете.
Украсих с ягодова роза.
2 коментара:
Десерта изглежда страхотен! Поздравления!
Благодаря! Хубаво е и това, че не се пече и става лесно.
Публикуване на коментар