АГНЕШКА ДРОБ САРМА В ПАТЛАДЖАН
Имах заготовка от сварен набор от агнешки дреболии,
накълцани и замразени – остатък от Гергьовден. Реших да ги вкарам в употреба и
направих тези сармички.
Още нужни продукти:
1 главичка стар лук
1-2 скилидки чесън
4-5 гъби печурка
1 кафена чашка ориз
1 кафена чашка булгур
6-7 кафени чашки вода
олио, сол, черен пипер, червен пипер, джоджен, девесил
3 големи патладжана – от дългите
прясно овче сирене и кашкавал за запичане
магданоз за поръсване
В малко олио се запържва нарязания лук да стане прозрачен,
заедно със смачкания чесън. Прибавят се нарязаните гъби, прибавя се и измития
ориз и се разбърква. Добавя се булгура, поръсва се с 1 ч.л. червен пипер и се
залива с водата. Като заври, се прибавят накълцаните сварени агнешки дреболии и
подправките и се разбърква няколко пъти, докато се сготви.
Патладжана се обелва и нарязва на ивици по дължина. Ивиците
се изпържват в малко олио, без брашно и се отцеждат върху кухненска хартия.
Вземат се по 2 парчета от готовия патладжан и се слагат в
купичка на кръст. Слага се плънка от сготвения ориз и внимателно се завиват
като сарми /не е необходимо да се застъпват лентите от патладжана, важното е да
не се разпилеят и деформират топките/, като се обръщат с купичката в ръка.
Подреждат се в тавичка така, че снадената част да остане отдолу.
Върху подредените сарми се слага по резенче прясно овче
сирене, а върху сиренето люспи от малко кашкавал.
Запекох в загрята фурна на 220 градуса на грил, докато се
запече кашкавала. Накрая се поръсват с накълцан магданоз.
Може да се сервира с кисело мляко и зелена салата.
Днес аз реших да сервирам с настърган морков и червено
цвекло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар