неделя, 6 март 2016 г.

КАРТОФЕНО РУЛО

КАРТОФЕНО РУЛО




6-7 бр картофи
1 голям морков, нарязан по дължина на ленти с картофобелачка
4-5 с.л. сладка царевица
3-4 ленти шунка
2 яйца
1 ч.л. зеленчукова вегета
1 ч.л. зеленчукова пикантина
1 ч.л. копър
1 ч.л. червен пипер
щипка черен пипер
кашкавал за поръсване
за украса - 2 гриловани аспержи
2 с. л. каперси
малко олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се обелват, нарязват се на едри кубчета, заливат се с вода, да се покрият и се слагат на огъня да се сварят. Във водата се сипва вегетата и пикантината и 2 с.л. олио. След като се сварят, картофите се отцеждат в гевгир. В същата вода се пускат морковените ленти и се бланшират за няколко секунди. Картофите се намачкват с вилица, без да се пюрират. Прибавят се двете яйца, копъра и черния пипер. Разбърква се добре и се разделя на две части.
Върху лист прозрачно фолио, леко намаслено с олио, се разстила едната част от картофите. Отгоре се нарежда шунката, пак малко картофе, ленти от морков, в 2-3 редици се поръсва сладката царевица, нанася се останалата част от картофите и много внимателно се завива на руло.
Рулото се слага в правоъгълна тавичка, на дъното на която се поставя намаслена готварска хартия. Отгоре се намазва със зехтин и се поръсва с червения пипер.
Фурната се загрява предварително. Рулото се пече на максимална степен на грил функция с вентилация за около 15 минути или докато се позачерви. Изважда се от фурната и се поръсва с настърган на едро кашкавал. Върху кашкавала се украсява по желание, а може и да си остане само с кашкавала.
Аз сложих върху още неизпечения кашкавал 2 стръка гриловани аспержи от консерва и каперси. Върху аспержите отново ръснах малко кашкавал.
Рулото се връща във фурната и се запича още малко, колкото да се запече леко кашкавала.




 

Няма коментари: