четвъртък, 3 март 2016 г.

КАЙМА И ЗЕЛЕНЧУЦИ С КАРТОФЕНА ПОРЪСКА

КАЙМА И ЗЕЛЕНЧУЦИ С КАРТОФЕНА ПОРЪСКА


500 грама кайма смес
1 патладжан
1 тиквичка
1 червена чушка
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
4 с.л. кубчета белени червени домати
250 г гъби кладница
150 мл вода
подправки - 1 кубче телешки бульон, 1 кубче зеленчуков бульон, щипка кимион, щипка индийско орехче, 2 щипки черен пипер, 2 щипки чубрица, 1 ч.л. червен пипер

За поръската: 4 картофа, 1 ч.л. зеленчукова вегета, зехтин, магданоз и стрък зелен лук

В дълбок тиган с олио се запържва нарязания кромид лук за кратко. Добавят се предварително нарязаните на кубчета патладжан, тиквичка, а червената пиперка - на ленти. След малко прибавяме гъбите, също нарязани на ленти и след като зеленчуците поомекнат, прибавяме каймата в която сме сипали вода. Така каймата се разрежда и при добавянето й, не става на топчета. Следва чесъна смачкан или нарязан на шайби, подправките, а накрая и доматките. Разбъркваме и оставяме да се задуши, докато стане почти до пълна готовност.



През това време се сваряват картофите, нарязани на едри кубчета. Във водата, в която се варят картофите, аз сложих 1 ч.л. зеленчукова вегета и 2 с.л. олио.
Картофите се отцеждат в гевгир и още топли се намачкват леко, така, че да станат на трохи, а не на пюре.
Зеленчуковата смес с каймата се изсипва в подходяща тавичка. Отгоре ястието се покрива с поръска от сварените картофи, без да се заглажда. Поръсва се с малко зехтин.
Поставя се във фурната, на по-горно ниво, предварително загрята на 220 градуса. Запича се на грил функция, докато се запекат връхчетата на картофите.
Поръсва се със ситно нарязани перца от пресен лук и няколко стръка магданоз.



Няма коментари: