петък, 4 март 2016 г.

ОРЕХОВА ТОРТА С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО

ОРЕХОВА ТОРТА С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО
"ЧЕРЕШИ ПРЕЗ ОГРАДАТА"

Направих я за приятели от съседен град, които са ми на гости, но с които, макар и съседи, не се виждаме толкова често. За това я нарекох "Череши през оградата". Като комшийка и добра приятелка, просто ще се пресегна и ще поднеса тази вкусна торта с череши през оградата.
 


ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
8 яйца /жълтъците се отделят от белтъците/;
200 грама кристална захар /1 пълна чаена чаша/;
6 суп. лъжици с връх галета /около 80 грама/;
150 грама рязани на ситно или смлени орехи /равнява се на 1 ч.ч./;
1 ч.л. бакпулвер + 1 с.л. лимонов сок;
1/2 пакетче бурбонска ванилова захар
30 мл. коняк

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
200 мл. сладкарска сметана
1 кутийка /390 грама/ карамелизирано мляко /сгущеное - от руски магазин/;
1/2 пакетче бурбонска ванилова захар

ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА:
1 каф. чашка сладкарска сметана;
100 грама шоколад за готвене /в случая бял/;
1 лъжица /около 20 грама/ краве масло

ПРОДУКТИ ЗА УКРАСА:
10 бели бисквити /ползвах "Еверест" - ореховка/;
2 с.л. краве масло на стайна температура;
2 с. л. кокосови стърготини;
60 грама рязани белени бадеми, предварително запечени в микровълновата - пекох, като включих на два пъти по 45 секунди на 850 W, като разбърках;
60 грама сушени червени боровинки, нарязани през орехорезачката на ситно /ако се слепват частиците, с ръка ги разделяме, колкото е възможно/;
1 кутийка шоколадови бисквити във вид на пръчици /за ограда/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
ЗА БЛАТА - първо се разбиват жълтъците с половината част от захарта до побеляване. Прибавя се и бакпулвера, шупнал в лимоновия сок. В отделна купа се разбиват белтъците на сняг, като към края се прибавя останалата захар и се доразбива до твърди връхчета. Смесват се галетата, орехите и ванилията в друга купа. Към жълтъците се прибавят белтъците и сухата смес, като се редуват по малко и постепенно се обърква добре внимателно с лопатка, а НЕ С МИКСЕР.
Фурната се загрява на 170 градуса. Сместа за блата се разделя на две и се сипва във ринг за торта /моят е 26 см./ върху хартия за печене. Изпичат се в две отделни тавички два блата един след друг. Пекох точно 30 минути всеки блат с вентилация. С проба - до суха клечка.

ЗА КРЕМА - Сметаната се разбива на сняг с миксера. Кондензираното мляко се разбърква много добре, за да няма бучки и се добавя постепенно към бялата сметана. РАЗБЪРКВА СЕ С ЛОПАТКА, А НЕ С МИКСЕР.

ЗА ГАНАША - Сметаната се загрява на огъня в малък съд, прибавя се белия шоколад и бучката масло и се бърка, докато се стопи шоколада и се уеднакви сместа.

ЗА ЧЕРЕШИТЕ: Бисквите се смилат през орехорезачката на ситно. Прибавя се маслото и половината от предварително запечените бадеми. Правят се малки топчета, колкото лешник, а след това няколко от тях се овалват в стърготини от червените боровинки, а други в кокосови стърготини. Аз ги прокарах и през кристална захар.
На черешките боднах иглички от ела, но преди това на всяка двойка игли, завързах с тънък конец по едно зелено листенце от многогодишен храст, а там където е снаждането, потопих в разтопен тъмен шоколад.

СГЛОБЯВАНЕ: Тортата се сглобява по стандартния начин: върху първия блат, леко наръсен с 2 суп.лъж. коняк, се намазва с част от крема, поставя се втория блат, а отгоре останалия крем. Отстрани се измазва с тънък пласт от крема. Тортата се прибира в хладилника за 2 часа. След това се залива с не много горещ ганаш.
Украсата може да бъде различна.
Аз сложих отстрани срязани шоколодови бисквити /пръчици/, за да наподобява ограда. По периферията на тортата наръсих с останалата част от бадемовите ядки.
А сега снимки:












2 коментара:

kornelia каза...

Ne znam dali spomenax, fantastichna e... si (y) Shte si otkradna designa :-)
Konny


Даниела Русева каза...

Благодаря, Кони!Носи още черешки!