събота, 19 март 2016 г.

КАРТОФЕНИ КИФЛИЧКИ С КАШКАВАЛ И МАСЛО

КАРТОФЕНИ КИФЛИЧКИ С КАШКАВАЛ И МАСЛО


всичко почти се съдържа в заглавието:

300 грама картофи /3 бр./
200 грама краве масло
150 грама настърган кашкавал
250 грама бяло брашно
2-3 щипки сол
1 яйце, белтъка отделен за тестото, а жълтъка за намазване
1 с.л. прясно мляко за жълтъка

за украса - сурови тиквени семки и маково семе /може и без украса/





Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, заливат се с вода, колкото да се покрият и се сваряват. Във водата сложих щипка сол. След като се сварят, водата се отцежда, намачкват се добре с една вилица и се оставят да се охладят.
Маслото трябва да е омекнало на стайна температура. Прибавя се към картофите, заедно с белтъка от яйцето и се разбърква много добре. Брашното се сипва направо на плота, пресято с 2 щипки сол. Прибавят се картофите с маслото и настъргания кашкавал. Омесва се тесто.
Върху набрашнен плот от тестото се разточва кора с дебелина 5 мм. Нарязва се на ленти, широки 10 см, а лентите на триъгълници. Всеки триъгълник се завива като кифличка.
Кифличките се нареждат в тава върху хартия за готвене.
Намазват се с жълтъка, разбит с 1 с.л. прясно мляко.
Украсих със сурови тиквени семки и поръсих с маково семе.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекох с вентилация до зачервяване.
Оставят се да изстинат.

Публикуване на коментар