сряда, 16 март 2016 г.

КАРТОФЕНА КРЕМ СУПА С КРУТОНИ

КАРТОФЕНА КРЕМ СУПА С ОЩЕ НЕЩО


5 картофа
1 тиквичка
1 голям морков
1 неголям стрък праз лук
2 скилидки чесън
1 кубче пилешки бульон
1 с.л. зеленчуков микс "Микадо"
4 с.л. олио
4 с.л. извара
150 мл. прясно мляко
сол, черен пипер, копър

за крутоните:
3 филии хляб с лимец
30-40 грама краве масло

Картофите се обелват, измиват и се нарязват на едри кубчета. При тях се нарязва и тиквичката. Заливат се с вода, да се покрият /около 1 литър/ и се слагат на огъня да се сварят. Във водата добавих 1 кубче пилешки бульон и 1 с.л. зеленчуков микс. След като се сварят, се отцеждат малко от водата, но отделената вода не се изхвърля. Картофите и тиквичката се пасират.
В тенджера се сгорещява олио и се запържват заедно моркова и праза, нарязани на кубчета и чесъна, смачкан или също нарязан на филийки, докато поомекнат. Заливат се с отделения бульон, в който са се варили картофите и тиквичката и се долива още 1 литър вода. След като заври, се прибавят пасираните картофи и изварата, размесена с прясното мляко. Вари се съвсем малко, колкото да кипне за 3-4 минути, като се разбърква 1-2 пъти. Посолява се с малко сол на вкус.



За крутоните - в тиган с керамично покритие, сгорещяваме краве масло. Пускаме нарязаните на малки кубчета филийки черен хляб и разбъркваме няколко пъти. Подскачайки в тигана, крутоните започнат ли да дрънкат, значи са готови.
Готовата супа се подправя с накълцан копър и черен пипер.

Няма коментари: