неделя, 31 януари 2016 г.

СЛАДКИШ МАРШМЕЛОУ

СЛАДКИШ МАРШМЕЛОУ



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


За блата:
6 бр. жълтъци
10 равни с.л. захар
200 мл прясно мляко
100 мл олио
120 г брашно (6 с.л. пълни)
3 с.л. какао
5 г бакпулвер
10 г ванилова захар

За кремa:
6 бр. белтъци
10 с.л. захар

За сиропа в крема:
10 с.л. захар
4 с.л. вода

За глазура:
1 с.л. олио
2 с.л. прясно мляко
100 г кафяв шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

На блата:

Разбийте жълтъците със захарта на гъст крем. Добавете прясното мляко, олиото и смесеното брашно с какао и бакпулвер. Получената смес сипете в съд (по-дълбок) намазан с олио и брашно. /Пекох в тавичка с диаметър 30 см./
Пече се на 200 градуса за около 12 минути, което може да се установи и с проба до суха клечка за зъби.

На крема:

Разбийте белтъците със захарта на сняг.
Първо се разбиват белтъците с миксера, като сняг, а след това се добавя постепенно захарта. Доразбиват се до остри връхчета.
В съд на котлона се слага предвидената захар с 4 с.л. вода. След като сиропът започне да прави балончета, се намалява малко огъня и се оставя да поври около 3 минути.
За да проверите дали е сиропът е готов, вземете една вилица и я намокрете със студена вода, след което веднага я топнете в сиропа и я извадете. Духнете силно в нея и ако се направи балон сиропът е готов.
Готовият сироп сипваме към разбитите белтъци с непрекъснато бъркане с миксера и продължава бъркането 3-4 минути.

Сглобяване:

Извадете от фурната готовия блат и намалете температурата на фурната на 130 С градуса, върху блата сипете получения белтъчен крем. Върнете сладкиша във фурната и печете още 10 минути.
Готовия сладкиш, още топъл, се полива с разтопения шоколад.
Това става, като шоколада, начупен на кубчета с олиото и прясно мляко, се разтопява на водна баня. Нарежете веднага сладкиша на квадратни или триъгълни парчета. Оставете го да изстине на стайна температура.

Украсата може да бъде и от бонбони маршмелоу.
Ето начин да се направи цвете от такава бонбона:
Бонбоната се нарязва с ножица на 4-5 места, без да се стигне до края, като на лентички. След това тези парченца се разтварят като листенца и се събират в кръгче да стане като цвете. В средата се забожда с половин клечка за зъби, за да не се разтваря.



Рецептата, като първоизточник, ползвах от тук:

















Няма коментари: