неделя, 24 януари 2016 г.

ТОРТА "ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ"

ТОРТА "ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ"
ОТ МЕН, ЗА ЕДНА ПРИЯТНА ВЕЧЕР!
Някой може би ще познае, че не е точно по оригиналната рецепта, тъй като аз леко я промених. Направих блат по рецептата на ореховата торта, който срязах на две половини. Защо ли!? Защото тъй и тъй печката блъска ток, що да не е един малко по-голям блат, хем тортата ще е по-големичка, хем душичката по-ситичка. Иначе в нейната си рецепта - яйцата са 3, галетата е само 1 с.лъж., там няма бакпулвер, а орехите са + още 1/2 чаша/.
ПИША, КАКТО АЗ Я НАПРАВИХ
РЕЦЕПТА:
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
6 яйца /жълтъците се отделят от белтъците/;
200 грама кристална захар;
75 грама галета;
1 ч.ч. смлени орехи;
1/2 ч.л. бакпулвер;
2 прахчета ванилия
ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
1 ч.ч. сладкарска сметана
1 кутийка /390 грама/ карамелизирано мляко /сгущеное - от руски магазин "Берьозка"/;
1 пакетче ванилия
ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА:
1 каф. чашка сладкарска сметана;
100 грама шоколад за готвене;
1 бучка /20 грама/ краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
ЗА БЛАТА - първо се разбиват жълтъците с 2/3 от захарта до побеляване. В отделна купа се разбиват белтъците на сняг, като към края се прибавя останалата захар /70 грама/ и се доразбива до твърди връхчета. В отделна купа се смесват галетата, орехите, бакпулвера и ванилията. Към жълтъците се прибавят белтъците и сухата смес, като се редуват по малко и постепенно се обърква добре внимателно с лопатка, а НЕ С МИКСЕР. Фурната се загрява на 170 градуса. Сместа за блата се сипва във ринг за торта /моят е 26 см./ върху хартия за печене. Пекох точно 30 минути. С проба - до суха клечка.
Блата срязах напречно на две половини.
ЗА КРЕМА - Сметаната се разбива на сняг с миксера. /Преди да стане гъста, в началото на разбиването, отдели 1-2 лъжици за украса/. Кондензираното мляко се разбива добре, за да няма бучки и се добавя постепенно към бялата сметана. РАЗБЪРКВА СЕ С ЛОПАТКА, А НЕ С МИКСЕР.
ЗА ГАНАША - Сметаната се загрява на огъня в малък съд, прибавят се кубчетата шоколад и бучката масло и се бърка, докато се стопи шоколада и се уеднакви сместа.
СГЛОБЯВАНЕ: Тортата се сглобява по стандартния начин: върху първия блат, леко наръсен с 2 суп.лъж. прясно мляко, се намазва с част от крема, блат, отгоре останалия /по-голямот количество/ крем. Отстрани се измазва с тънък пласт от крема. Тортата се прибира в хладилника за 2 часа. След това се залива с горещия ганаш.
Украсата от белите цветя рисувах с отделената мека сметана, която сипах във малка фунийка от готварска хартия с отрязано връхче. Шприцовах директно върху глазурата, а след това изтеглях резки с малка тънка четка за рисуване.





Няма коментари: