събота, 23 януари 2016 г.

КРУШОВ ПАЙ

КРУШОВ ПАЙ
ПРОДУКТИ:
ЗА ТЕСТОТО:
250 грама бяло брашно;
150 грама меко краве масло;
1 яйце;
1 ч.ч. пудра захар;
100 грама ситно смлени бадемови ядки /от които се отделя 1 пълна супена лъжица/
ЗА КРЕМА:
350 мл прясно мляко;
50 мл. бяло вино;
1 ч.ч. кристална захар;
3 жълтъка;
3 с.л. натурално царевично нишесте;
1 -2 ванилии;
3 бр. круши;
1 зелена кисела ябълка;
3 – 4 лъжици сладко от смокини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- НА КРЕМА: 250 мл. от млякото се сгорещява със захарта. Прибавят се жълтъците, разбити с останалото мляко, нишестето и виното. Сварява се крем при непрекъснато бъркане. Добавя се ванилията. Покрива се с фолио да не хване коричка и се оставя да се охлади много добре.
- НА ТЕСТОТО:
В купа се смесват пресятото брашно, бадемите, маслото и пудрата захар и се разбърква с ръка. Като стане на трохи, се прибавя яйцето. Обърква се добре и се прибира в хладилника да си почине за половин час.
В тавичка за пай се слага тестото, леко разточено върху брашно и се оформя по стените на тавичката. Надупчва се на няколко места с вилица. Сипва се изстиналия крем. Отгоре се поръсва с 1 суп.лъжица от бадемите. Върху крема се подреждат обелените и почистени от семките, нарязани на резенчета круши, които преди това са срязани наполовина по дължина. Една ябълка нарязах с картофобелачката на тънки резенчета и поръсих със захар да престоят. Леко омекват. Оформих на розички.
Друго си е до крушата, да се усеща и присъствието на царицата на плодовете – Нейно Величество Ябълчицата, с леко претенциозния си сладко-кисел вкус!
Намазват се плодовете със сладкото от смокини.
Пекох на 170 градуса с вентилация, в предварително загрята фурна цял час.





Няма коментари: