неделя, 31 януари 2016 г.

ГОРСКИ БИСКВИТИ

„ГОРСКИ” БИСКВИТИ
Неделя, мрачно и дъждовно време. И прохлада взе да иде вече. Не, не бива да се дреме! Хвърляш топлото елече… И си казваш: що пък да не си заредиш във фурната малко „горски пънчета”! Пък едно маслено-ванилено ухание като се разнесе, пък ти стане едно хем приятно топло, хем сладичко те унесе…
Ако някому харесва се следобедно кафе, бисквитки чудни са от горското дърве…
Но преди това нека си призная, че съм от тези, дето не ходят в гората, защото ги е страх от мечка. А тези, дето ги е страх и от съседското куче, да не се пресягат през плета за ядки от леската. Тичам до най-близкия маркет и грабвам бадемки от тезгяха…
РЕЦЕПТА:
500 грама бяло брашно;
1 голямо пакетче /250 грама/ меко краве масло;
5 бр. жълтъци от твърдо сварени яйца /за 10 минути/;
1 цяло сурово яйце;
1 кафена чаша пудра захар;
1 кафена чаша кафява захар;
1 суп. лъжица лимонов сок;
1 ампула ванилия
Какао за облепване и ядки - бадем, орех, лешник /това по желание/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Брашното се пресява. Добавят се стрити жълтъците и всички останали продукти, без какаото и се замесва меко тесто. Не се добавя повече брашно при омесването. От тестото оформих 5 фитила с диаметър 3-4 см. и дълги около 25 см. Два от тях леко разстлах и поръсих малко какао, след което завих на руло и пак като фитил. Уж да се получи сърцевина на дървесина. Другите оставих да са си бели. Готовите пръчки увих в стреч фолио и прибрах в хладилника да стегнат за около 30 минути. След това се вадят едно по едно и се овалват във лист хартия, върху която е поръсено със цедка за кафе от какаото. Нарязват се по на 7-8 мм диагонално, като пънчета. Наредих ги в две тави върху хартия за печене, за по-сигурно, да не се чупят когато са готови, макар и да са маслени. На всяко отгоре боцнах по бадемова ядка или кашу. Пекох на 180 градуса, около 10-12 минути. Не трябва да се препичат много.
НИЩО, ЧЕ НАВЪН Е ХЛАДНО И ДЪЖДОВНО! НЕКА ВИ Е ГОРСКО-СВЕЖО И ВЪРХОВНО!




Публикуване на коментар