вторник, 26 януари 2016 г.

КРЕКЕРИ

КРЕКЕРИ ЛАВАШ СЪС СЕМЕНА,
КРЕКЕР ОТ КАРТОФ И С ПАРМЕЗАН

Днес реших да си я карам някак по-яваш.
Ще хрупаме домашни крекери „Лаваш”.
За да бъдат още по-примамливи, все пак,
нашарих ги със слънчоглед, сусам и мак!
Ама, как да минеш цял ден само със едно?
Ето още - крекери картофени с масло!
Тези малки, с вкус на пармезан, цветя,
мезе са чудновато, нам, за вечерта.

РЕЦЕПТИ - КРЕКЕРИ СЪС СЕМЕНА:

150 гр. бяло брашно
50 гр. фино царевично брашно
2-3 гр. суха хлебна мая
1 суп. лъжица пчелен мед
100 мл. хладка вода
50 мл. зехтин
2 щипки сол

Смесват се всички продукти и се омесва тесто. Оставя се да си почине 20-30 минути на стайна температура. Обърнах тавата от фурната върху плота /захлупих я/ с дъното нагоре и сложих готварска хартия. Върху хартията разточих тестото с дебелина 3-4 мм и наръсих редове от различни семена, червен пипер и чубрица. Нарязах диагонално на дълги ивици и после ивиците по на две-три. С точилката отгоре се натискат леко семената в тестото. Сложих тавата във фурната, така, както е обърната с дъното нагоре с хартията с бисквитките.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути с вентилация или докато се позачервят.

КРЕКЕРИ С КАРТОФ И ПАРМЕЗАН:

200 грама /= на един средно голям картоф/, сварен и настърган на ситното ренде се смесва със 150 грама бяло брашно, 50-60 грама меко краве масло и 3 суп. лъжици зехтин, 3 суп. лъжици пармезан, 2 -3 щипки сол.
Омесва се тесто. Разточва се върху набрашнен плот с дебелина 5-6 мм, изрязва се с формичка на бисквити и се подреждат върху хартия за печене /излизат точно за една тава от фурната/. Фурната е загрята от предходните крекери, просто продължава печенето. Отгоре им сложих по 1 чаена лъжичка смес от стрита бучка краве сирене с 1 суп. лъжица майонеза, 2 суп. лъжици заквасена сметана, а най-отгоре ролце от филе.









Няма коментари: