понеделник, 25 януари 2016 г.

РИСУВАНА ТОРТА ЗАЛЕЗ НАД ДУНАВА

РИСУВАНА ТОРТА С ЖЕЛИРАН КРЕМ
иска ми се да я нарека ТОРТА "ЗАЛЕЗ НАД ДУНАВА"
рецепта: 20-на бишкоти "Савоярди" наредих в ринг за торта. Върху тях втори ред половинки бишкоти и резени праскови от 1 компот. Напръсках бишкотите с няколко лъжици сок от компота /5-6/, а след това залях със следния крем:
ПРОДУКТИ: 1 литър прясно мляко;
5 яйца /отделят се жълтъците от белтъцити в отделен съд/;
1 ч.ч. кристална захар;
3 суп. лъжици брашно;
3 суп. лъжици пудра захар;
2 пакетчета желатин;
1 ампула ванилия
и сладкарски боички за рисуване /това е заради залеза над Дунава/
Разбиват се с миксер жълтъците с кристалната захар до побеляване. Прибавя се брашното и малко прясно мляко. Пак се разбива и се долива още мляко. Накрая се излива в останалото мляко и се вари на огъня, докато кипне. Леко се сгъстява. Предварително желатина се разтваря в 100 мл. студена вода за 5-6 минути, докато набъбне. След това се втечнява на водна баня и се прибавя към млякото. Пак кипва. Прибавя се ванилията и се отстранява от огъня. Оставя на хладно да изстине. През това време белтъците се разбиват на сняг да се захванат, след което се добавя пудрата захар. Белтъците се прибавят към изстиналия крем и се разбърква добре с шпатула.
Така залятата торта прибрах в хладилника за 3-4 часа да се желира.
Рисувах нещо. Рисувах директно върху желираното парфе. Исках да прилича на залез. Исках да е залеза, който съм виждала над Дунава.
ЖЕЛАЯ ВИ МНОГО СЛЪНЦЕ В ДНИТЕ ВИ И МНОГО КРАСИВИ ЗАЛЕЗИ!






Публикуване на коментар