неделя, 24 януари 2016 г.

АРТИШОК СЪС СОС

АРТИШОК СЪС СОС
5 бр. артишок се почиства от крайните сухи листа, изрязват се с ножица острите връхчета почти до по-месестата част. Отрязва се дръжката плътно до сърцевината и веднага се намазва с резен лимон, да не потъмнее. През това време се кипва вода, слага се малко сол и се изстисква сока от един лимон. Пуска се артишока и се вари 40-50 минути на умерен огън, докато омекне. Отцежда се. Приготвих сос: в малка тенджерка в 2-3 лъжици зехтин се запържва за кратко една малка главичка кромид лук, настърган и 1 стрък пресен чесън, нарязан. Прибавя се една суп. лъжица майонеза, 2-3 супени лъжици доматен сос /моят беше с парченца пипер/ и се разбърква да стане гладко. Залива се с 200 мл. готварска сметана и се подправя с малко черен пипер. Оставя се да поври около 4-5 минути. Залива се артишока със сос и се поръсва с пресен магданоз.

Публикуване на коментар