ПИТКА ЗА БЛАГОВЕЦ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 грама бяло брашно
200 мл прясно мляко
2 с.л. пълни с връх кисело мляко
1 яйце /белтъка в тестото, а жълтъка се отделя за намазване/
3 с.л. олио
1 с.л. течен пчелен мед
7 грама суха инстантна мая
5 грама бакпулвер
1 ч.л. сол
50 грама краве масло
за украса - бяло тесто:
2 с.л. бряшно
3 с.л. прясно мляко
1 щипка сол
1 кафена лъжичща оцет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресва и се оформя като кладенче. В него се сипва затоплено прясното мляко и сухата мая. Добавя се леко затоплено киселото мляко, в което предварително е шупнал бакпулвера. Прибавят се и олиото, меда, белтъка, а солта се поръсва отстрани върху брашното.
Разбърква се добре и се замесва меко тесто.
Тестото се поставя в намаслена с олио купа, покрива се с кърпа или стреч-фолио и се оставя да втаса за около 50 минути или до удвояване на обема си.
Готовото тесто се премесва и се разделя на 4 топчета. Всяко се разточва на кора с ширина около 30 см и се поставят върху лист хартия или парче плат.
Взем се една кора и се намазва с меко краве масло. Върху нея се поставя втора кора, пак масло, кора, масло и се поставя четвъртата кора.
Така, както са една върху друга корите се разточват на една кора с диаметър около 40-50 см.
Сгъва се като пощенски плик и отново се разточва. Отново се сгъва като плик като леко се разточва с големината на тавичката, в която ще се пече.
Тавичка за торта с диаметър 24 см се покрива с хартия за печене. В нея се поставя оформеното тесто, покрива се и отново се оставя да втаса за 30-40 минути.
Докато втасва може да се замеси малко бяло тесто за украса от изброените по-горе продукти.
Питката се намазва с жълтък и отгоре се украсява с листенца от бялото тесто, което се разточва на много тънка коричка и от нея се изрязват фигурки с нож.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Питката се пече за 30 минути до приятно зачервяване.
Нека да идва с Благовец и Бялата Пролет!
3 коментара:
Greetings from Turkey...
Best regards from me too!
Браво, Дани!
Публикуване на коментар