сряда, 3 март 2021 г.

МРАМОРНА ТОРТА С ЛИМОНАДА

 МРАМОРНА ТОРТА С ЛИМОНАДА







НЕОХОДИМИ ПРОДУКТИ


/мерителната чаша е 220 мл/


за блата:

2 ч. брашно

1 ч. захар

200 мл лимонада

3 яйца

1 ч.л. бакулвер

1 ванилия

120 грама краве масло

2 с.л. какао на прах /за поръсване/


за крема:

600 мл рясно мляко

3 жълтъка

3 с.л. брашно

5 с.л. захар

1 ванилия

80 грама краве масло


за ганаш:

160 мл сладкарска сметана

120 грама шоколад за готвене

още: филирани бадеми и рози от захарно тесто - за украса


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


на блата:

В купа се разбиват яйцата заедно със захарта с миксера много добре до побеляване.

Към яйцата се прибавя лимонадата и втечненото масло, което да не е горещо. 

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията и се добавя към течната смес.

Разбърква се леко да се поеме брашното. Получава се гъста кремообразна смес.

В тортена тавичка се застила на дъното хартия за печене и леко се намазнява.

Слага се 1/3 част от сместа и се заглажда.

Със сито се поръсва 1 с.л. лъжица какао на прах върху цялата повърхност на сместа. 

Сипва се още толкова смес и се повтаря като отново се поръсва с още една лъжица какао.

Накрая се сипва останалата кексова смес и се заглажда.

Блата се слага да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.

/Пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре - с проба до суха клечка/


на крема:

Жълтъците се разбиват заедно с брашното, като се добавя постепенно по малко прясно мляко до получаване на гладко.

Слага се на котлона в малка тенджера, като се прецежда през цедка. Прибавя се захарта и ванилията и се сварява, като се разбърква непрекъснато до сгъстяване и получаване на гладък крем. Отдръпва се от огъня и към крема се добавя краве масло. Разбърква се до поемане на маслото.


на ганаша:

Ганашът се приготвя непосредствено когато ще се залее тортата.

Сладкарската сметана се загрява в малък съд на огъня.

Шоколада се начупва на кубчета и се прибавя към сметаната. Оставя се така да престои 2-3 минути и след това се разбърква до получаване на хубав шоколадов цвят.


НАЧИН НА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:


Изпеченият и изстинал блат се срязва напречно, за да се получат два блата.

така изглежда вътре блата, срязан напречно на две

В тортена чиния се слага ринга от тортата и в него се поставя първият блат.

Покрива се с повече крем, докато е още топъл. Поставя се втория блат и се слага останалия млечен крем.

Тортата се оставя така да престои около 1 час да стегне крема.

Сега се приготвя ганаша и тортата отгоре се залива, след което отново се оставя да стегне за 2-3 часа.


Може да се украси по желание.


Днес е поръсена по периферията със запечени филирани бадеми.

Докато изчаквах охлаждането на тортата оформих няколко рози от готово захарно тесто. 









 

Няма коментари: