МРАМОРНА ТОРТА С ЛИМОНАДА
НЕОХОДИМИ ПРОДУКТИ
/мерителната чаша е 220 мл/
за блата:
2 ч. брашно
1 ч. захар
200 мл лимонада
3 яйца
1 ч.л. бакулвер
1 ванилия
120 грама краве масло
2 с.л. какао на прах /за поръсване/
за крема:
600 мл рясно мляко
3 жълтъка
3 с.л. брашно
5 с.л. захар
1 ванилия
80 грама краве масло
за ганаш:
160 мл сладкарска сметана
120 грама шоколад за готвене
още: филирани бадеми и рози от захарно тесто - за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
на блата:
В купа се разбиват яйцата заедно със захарта с миксера много добре до побеляване.
Към яйцата се прибавя лимонадата и втечненото масло, което да не е горещо.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията и се добавя към течната смес.
Разбърква се леко да се поеме брашното. Получава се гъста кремообразна смес.
В тортена тавичка се застила на дъното хартия за печене и леко се намазнява.
Слага се 1/3 част от сместа и се заглажда.
Със сито се поръсва 1 с.л. лъжица какао на прах върху цялата повърхност на сместа.
Сипва се още толкова смес и се повтаря като отново се поръсва с още една лъжица какао.
Накрая се сипва останалата кексова смес и се заглажда.
Блата се слага да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
/Пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре - с проба до суха клечка/
на крема:
Жълтъците се разбиват заедно с брашното, като се добавя постепенно по малко прясно мляко до получаване на гладко.
Слага се на котлона в малка тенджера, като се прецежда през цедка. Прибавя се захарта и ванилията и се сварява, като се разбърква непрекъснато до сгъстяване и получаване на гладък крем. Отдръпва се от огъня и към крема се добавя краве масло. Разбърква се до поемане на маслото.
на ганаша:
Ганашът се приготвя непосредствено когато ще се залее тортата.
Сладкарската сметана се загрява в малък съд на огъня.
Шоколада се начупва на кубчета и се прибавя към сметаната. Оставя се така да престои 2-3 минути и след това се разбърква до получаване на хубав шоколадов цвят.
НАЧИН НА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
Изпеченият и изстинал блат се срязва напречно, за да се получат два блата.
така изглежда вътре блата, срязан напречно на две |
В тортена чиния се слага ринга от тортата и в него се поставя първият блат.
Покрива се с повече крем, докато е още топъл. Поставя се втория блат и се слага останалия млечен крем.
Тортата се оставя така да престои около 1 час да стегне крема.
Сега се приготвя ганаша и тортата отгоре се залива, след което отново се оставя да стегне за 2-3 часа.
Може да се украси по желание.
Днес е поръсена по периферията със запечени филирани бадеми.
Докато изчаквах охлаждането на тортата оформих няколко рози от готово захарно тесто.
Няма коментари:
Публикуване на коментар