четвъртък, 25 март 2021 г.

ПИТКА ЗА БЛАГОВЕЦ

 ПИТКА ЗА БЛАГОВЕЦ




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 грама бяло брашно

200 мл прясно мляко

2 с.л. пълни с връх кисело мляко

1 яйце /белтъка в тестото, а жълтъка се отделя за намазване/

3 с.л. олио

1 с.л. течен пчелен мед

7 грама суха инстантна мая

5 грама бакпулвер

1 ч.л. сол

50 грама краве масло


за украса - бяло тесто:

2 с.л. бряшно

3 с.л. прясно мляко

1 щипка сол

1 кафена лъжичща оцет


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Брашното се пресва и се оформя като кладенче. В него се сипва затоплено прясното мляко и сухата мая. Добавя се леко затоплено киселото мляко, в което предварително е шупнал бакпулвера. Прибавят се и олиото, меда, белтъка, а солта се поръсва отстрани върху брашното.

Разбърква се добре и се замесва меко тесто.

Тестото се поставя в намаслена с олио купа, покрива се с кърпа или стреч-фолио и се оставя да втаса за около 50 минути или до удвояване на обема си.

Готовото тесто се премесва и се разделя на 4 топчета. Всяко се разточва на кора с ширина около 30 см и се поставят върху лист хартия или парче плат.

Взем се една кора и се намазва с меко краве масло. Върху нея се поставя втора кора, пак масло, кора, масло и се поставя четвъртата кора.

Така, както са една върху друга корите се разточват на една кора с диаметър около 40-50 см.

Сгъва се като пощенски плик и отново се разточва. Отново се сгъва като плик като леко се разточва с големината на тавичката, в която ще се пече.

Тавичка за торта с диаметър 24 см се покрива с хартия за печене. В нея се поставя оформеното тесто, покрива се и отново се оставя да втаса за 30-40 минути.

Докато втасва може да се замеси малко бяло тесто за украса от изброените по-горе продукти.


Питката се намазва с жълтък и отгоре се украсява с листенца от бялото тесто, което се разточва на много тънка коричка и от нея се изрязват фигурки с нож.

Фурната се загрява на 180 градуса.

Питката се пече за 30 минути до приятно зачервяване.







Нека да идва с Благовец и Бялата Пролет!