ВИНЕНКИ
ВИНЕНИ ПУРИЧКИ С ЛОКУМ
500 г брашно
4 с.л. свинска мас
100 мл олио
150 мл бяло вино
1 бакпулвер
1 щ. сол
1 пакетче ванилена захар
за пълнеж - 1-2 кутийки локум
за поръсване - пудра захар и ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера и се оформя като кладенче.
Добавят се мека свинска мас, олиото, виното и ванилията и се разбърква докато се обере брашното.
Тестото се прехвърля на плот леко набрашнен и се доомесва до меко тесто.
Тестото се разточва на тънка кора около 3-4 мм. Нарязва се на дълги ивици, а после на квадрати, широки около 6-7 см.
Локумчетата се нарязват по на 5-6 пръчици по дължината.
Върху всяко квадратче се поставят по 2 лентички локум по дължина и се завива пуричка.
Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Фурната предварително се загрява на 190 градуса.
Сладките се изпичат до бледо зачервяване.
Още топли се поръсват с пудра захар с ванилия.
2 коментара:
Аз правя по рецепта на мама, подобна, и навивам на кифлички, любими локумки!
Благодаря ти, Веси! За много години! А рецептите от старите тефтери са си чудесни.
Публикуване на коментар