неделя, 20 декември 2020 г.

КАШКАВАЛЕНИ СОЛЕНКИ

 КАШКАВАЛЕНИ СОЛЕНКИ




необходими продукти

за тестото:


375 грама брашно

150 грама краве масло

220 грама кашкавал

6 с.л. заквасена сметана

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол

1 яйце

1 белтък


за намазване:

1 жълтък


за поръсване: 

семена по желание

кашкавал


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта.

Към него се прибавя студено краве масло, настъргано с ренде на едрата част.

Брашното и маслото се стриват да се получат маслени трохи.

Към трохите се прибавят едно яйце и един белтък, сметаната и настъргания кашкавал.

Замесва се тесто. Прехвърля се върху набрашнен плот и се разточва кора, с дебелина 6-7 мм.

Кората се намазва с четка с разбития жълтък. Отгоре се поръсва със семена по желание или с настърган на ситно кашкавал.

Поръсената кора се нарязва на пръчици с къдравия нож с дължина около 10 см и широки малко повече от 1 см.

Соленките се подреждат в тава, застлана с готварска хартия.

Фурната предварително се загрява на 180 градуса.

Изпичат се за около 12-15 минути, до леко зачервяване. 








2 коментара:

vesela каза...

Много апетитни!

Даниела Русева каза...

Тези дни ми ги искат отново. Май пак ще се правят.