четвъртък, 24 декември 2020 г.

ВИНЕНИ ПУРИЧКИ С ЛОКУМ

ВИНЕНКИ

ВИНЕНИ ПУРИЧКИ С ЛОКУМ


500 г брашно

4 с.л. свинска мас

100 мл олио

150 мл бяло вино

1 бакпулвер

1 щ. сол

1 пакетче ванилена захар


за пълнеж - 1-2 кутийки локум

за поръсване - пудра захар и ванилия


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера и се оформя като кладенче.

Добавят се мека свинска мас, олиото, виното и ванилията и се разбърква докато се обере брашното.

Тестото се прехвърля на плот леко набрашнен и се доомесва до меко тесто.

Тестото се разточва на тънка кора около 3-4 мм. Нарязва се на дълги ивици, а после на квадрати, широки около 6-7 см.

Локумчетата се нарязват по на 5-6 пръчици по дължината.

Върху всяко квадратче се поставят по 2 лентички локум по дължина и се завива пуричка.

Подреждат се в тава върху хартия за печене.

Фурната предварително се загрява на 190 градуса.

Сладките се изпичат до бледо зачервяване.

Още топли се поръсват с пудра захар с ванилия. 



2 коментара:

vesela каза...

Аз правя по рецепта на мама, подобна, и навивам на кифлички, любими локумки!

Даниела Русева каза...

Благодаря ти, Веси! За много години! А рецептите от старите тефтери са си чудесни.