СЛАДКО ОТ ЦЕЛИ СМОКИНИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1,6 кг едри смокини /48 броя/
1,5 кг захар
800 мл вода /4 чаши/
1 капсула ванилия
1 пакетче лимонтозу /10 грама/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Започнах това занимание вечерта в 19:00 часа, а на следващия ден го приключих.
На смокините се изрязва малка част от дръжките и се измиват.
На огъня се загрява тенджера с вода. Смокините се пускат във врящата вода за 3-4 минути да се бланшират, след което с решетъчна лъжица се изваждат в тава. Водата се изхвърля.
В тенджера на огъня се сипва захарта с 4 чаши вода и се разбърква периодично, докато се разтопи захарта.
Щом кипне се пускат смокините и спира да ври. Когато отново заври, смокините се варят 10 минути до получаване на карамелен цвят. Изваждат се отново в тава и се оставят да изстинат. Покриват се с найлонов плик и се прибират в хладилника за през нощта.
На следващия ден:
Тенджерата със сиропа се слага на огъня и се завира за 20 минути, докато започнат да се образуват едри мехури, които започват да се пукат.
През това време се обира получаващата се пяна и се отстранява.
Пускат се смокините и се варят в сиропа 20 минути от завирането.
Щом започнат да се вдигат едри мехури, котлона се изключва и смокините престояват така 1 час.
Отново се включва котлона и се вари 10 минути до получаване на мехури като се добавя ванилията. Отново се изключва огъня.
Поръсва се с лимонтозу и се вари още 3-4 минути.
Изключва се и докато е още горещо, сладкото се пълни в сухи бурканчета. Смокините се разпределят по 8 броя в бурканчетата, а след това се покриват със сироп.
Затварят се с метални капачки и се обръщат с капачката надолу да вакуумират. Напълних ги в 6 бурканчета.
Изглеждаше ми рядък сиропа, но като се охлади, след като се затвори в бурканите, стана като медец.
2 коментара:
Delicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊
Строхотни снимки, Дани! И аз правих тази година по подобна рецепта, но нямам време да сглобя публикация. Да ви е сладко:)
Публикуване на коментар