петък, 6 ноември 2020 г.

ЧИЙЗКЕЙК С БОРОВИНКОВО СЛАДКО

 ЧИЙЗКЕЙК С БОРОВИНКОВО СЛАДКО








необходими продукти за форма с диаметър 24 см:


2 пакетчета млечно-маслени бисквити "Еверест" = 400 грама

150 грама краве масло

500 грама крем "Маскарпоне"

350 грама заквасена сметана

200 мл течна сладкарска сметана

150 грама пудра захар

2 пакетчета ванилена захар или 3 прахчета ванилия

1 пакетче = 10 грама желатин на Д-р Йоткер

200 грама сладко от боровинки

още: лимонова кора по желание


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Бисквитите се смилат през орехорезачка или в блендер.

Маслото се разтопява до течно и се размесва много добре с бисквитите.

Тази смес се разстила върху поднос или направо в тортена форма с откопчаващо дъно.

Аз поставих тортена хартия върху поднос и отгоре поставих ринга от тортената форма.

Притискайки с лъжица бисквитената смес се изравнява в ринга и се прибира в хладилника да стегне.

През това време се приготвя крема.

Крема Маскарпоне и пудрата захар се разбиват, а след това се добавя ванилията и разбъркана предварително с лъжица заквасената сметана. 

Желатинът се накисва със 100 мл студена вода и се оставя да набъбне за около 5-6 минути. След това се втечнява на водна баня или в микровълновата фурна за около 15-20 секунди, като се внимава да не се сгорещи. От течния желатин се отделят 3 супени лъжици в отделна чашка, който след това ще ползваме за сладкото от боровинки.

В отделна купа се разбива с миксера сладкарската сметана, която предварително трябва да е охладена. 

Към крема Маскарпоне на тънка струйка се прибавя желатина като се разбърква добре. От разбитата сладкарска сметана половината се прибавя към маскарпонето и по желание може да се добави ситно настъргана кора от лимон.

Готовият крем се нанася върху бисквитения блат и отново се прибира в хладилника за около 30-40 минути.

Сладкото от боровинки се разрежда с 50 мл вода. Втечнява се отново отделения желатин - 3 с.л. и се смесва с конфитюра.

Боровинковата смес се нанася върху белия крем и отново се прибира в хладилника за няколко часа.

Преди сервиране може да се украси с предварително отделената и разбита садкарска сметана.