ЧИЙЗКЕЙК С БОРОВИНКОВО СЛАДКО
необходими продукти за форма с диаметър 24 см:
2 пакетчета млечно-маслени бисквити "Еверест" = 400 грама
150 грама краве масло
500 грама крем "Маскарпоне"
350 грама заквасена сметана
200 мл течна сладкарска сметана
150 грама пудра захар
2 пакетчета ванилена захар или 3 прахчета ванилия
1 пакетче = 10 грама желатин на Д-р Йоткер
200 грама сладко от боровинки
още: лимонова кора по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите се смилат през орехорезачка или в блендер.
Маслото се разтопява до течно и се размесва много добре с бисквитите.
Тази смес се разстила върху поднос или направо в тортена форма с откопчаващо дъно.
Аз поставих тортена хартия върху поднос и отгоре поставих ринга от тортената форма.
Притискайки с лъжица бисквитената смес се изравнява в ринга и се прибира в хладилника да стегне.
През това време се приготвя крема.
Крема Маскарпоне и пудрата захар се разбиват, а след това се добавя ванилията и разбъркана предварително с лъжица заквасената сметана.
Желатинът се накисва със 100 мл студена вода и се оставя да набъбне за около 5-6 минути. След това се втечнява на водна баня или в микровълновата фурна за около 15-20 секунди, като се внимава да не се сгорещи. От течния желатин се отделят 3 супени лъжици в отделна чашка, който след това ще ползваме за сладкото от боровинки.
В отделна купа се разбива с миксера сладкарската сметана, която предварително трябва да е охладена.
Към крема Маскарпоне на тънка струйка се прибавя желатина като се разбърква добре. От разбитата сладкарска сметана половината се прибавя към маскарпонето и по желание може да се добави ситно настъргана кора от лимон.
Готовият крем се нанася върху бисквитения блат и отново се прибира в хладилника за около 30-40 минути.
Сладкото от боровинки се разрежда с 50 мл вода. Втечнява се отново отделения желатин - 3 с.л. и се смесва с конфитюра.
Боровинковата смес се нанася върху белия крем и отново се прибира в хладилника за няколко часа.
Преди сервиране може да се украси с предварително отделената и разбита садкарска сметана.
1 коментар:
Looks delicious 😊
Публикуване на коментар