сряда, 2 септември 2020 г.

ЛЕСНО СЛАДКО ОТ ЦЕЛИ СМОКИНИ

 СЛАДКО ОТ ЦЕЛИ СМОКИНИ



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1,6 кг едри смокини /48 броя/

1,5 кг захар

800 мл вода /4 чаши/

1 капсула ванилия

1 пакетче лимонтозу /10 грама/


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Започнах това занимание вечерта в 19:00 часа, а на следващия ден го приключих.

На смокините се изрязва малка част от дръжките и се измиват.

На огъня се загрява тенджера с вода. Смокините се пускат във врящата вода за 3-4 минути да се бланшират, след което с решетъчна лъжица се изваждат в тава. Водата се изхвърля.

В тенджера на огъня се сипва захарта с 4 чаши вода и се разбърква периодично, докато се разтопи захарта.

Щом кипне се пускат смокините и спира да ври. Когато отново заври, смокините се варят 10 минути до получаване на карамелен цвят. Изваждат се отново в тава и се оставят да изстинат. Покриват се с найлонов плик и се прибират в хладилника за през нощта.


На следващия ден:

Тенджерата със сиропа се слага на огъня и се завира за 20 минути, докато започнат да се образуват едри мехури, които започват да се пукат.

През това време се обира получаващата се пяна и се отстранява.

Пускат се смокините и се варят в сиропа 20 минути от завирането.

Щом започнат да се вдигат едри мехури, котлона се изключва и смокините престояват така 1 час.

Отново се включва котлона и се вари 10 минути до получаване на мехури като се добавя ванилията. Отново се изключва огъня.

Поръсва се с лимонтозу и се вари още 3-4 минути.

Изключва се и докато е още горещо, сладкото се пълни в сухи бурканчета. Смокините се разпределят по 8 броя в бурканчетата, а след това се покриват със сироп. 

Затварят се с метални капачки и се обръщат с капачката надолу да вакуумират. Напълних ги в 6 бурканчета. 

Изглеждаше ми рядък сиропа, но като се охлади, след като се затвори в бурканите, стана като медец.





2 коментара:

camdandusler каза...

Delicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊

vesela каза...

Строхотни снимки, Дани! И аз правих тази година по подобна рецепта, но нямам време да сглобя публикация. Да ви е сладко:)