КОЗУНАЧЕНИ ГЕВРЕЧЕТА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
600 г брашно
2 яйца
1 белтък
220 мл прясно мляко
130 г захар
10 г суха мая
70 г краве масло
30 мл олио
1-2 щипки сол
2 прахчета ванилия
още:
1 жълтък за намазване
1 с.л. прясно мляко
шоколад
маково семе
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Около 500 грама от брашното се пресява в дълбока купа заедно със сухата мая.
Двете яйца и един белтък, заедно със захарта се разбиват с вилица и се прибавят към брашното.
Млякото се затопля да е малко по-топло от телесната температура и също се прибавя, а след това щипка сол и ванилията.
Маслото се разтопява и по малко се прибавя към сместа, като постепенно се обира от брашното и се замесва меко тесто.
То се прехвърля на плота и се доомесва до гладко тесто, като се добавя по малко от олиото. Добавя се още по малко останалото брашно, докато спре да лепне.
Тестото се поставя в купа намазана с олио и се покрива с найлоново фолио. Оставя се да втаса около 50-60 минути, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва върху плота намазан с олио и се разделя на две части. Всяка част се разделя на 6 части или общо 12 части. Оформят се като топчета.
Всяко топче се разтегля на дълъг фитил около 30-40 см.
Фитилът се завързва и двата му края се пресукват като въже във форма на кръгло геврече.
Подреждат се в голямата тава върху хартия за печене. Аз поставих 9 брооя.
Останалите три топчета поставих в три формички за мъфини. Тях, обаче ги направих, като всяко едно топче разделих по на три по-малки топченца с големина на малък орех.
Във всяко топче боднах по една бучка шоколад за готвене с големина на зарче. В една мъфинова чашка сложих по три топчета с шоколад едно до друго.
Тук ще кажа, че малко възтеснички им дойдоха тези чашки. Аз обаче исках да изпека всичко наведнъж и затова се получи така.
Та, тези мъфинови чашки поставих измежду останалите гевреци.
Покриват се отново с фолио и се оставят на топло да втасат за около 30-40 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Гевреците се намазват с жълтък, смесен с лъжица прясно мляко. Отгоре се поръсват с по две-три щипки захар и маково семе по желание.
Изпичат се до зачервяване за 15 минути.
Станаха много мекички и нежни.
С ДЪХ НА ПРОЛЕТ!
4 коментара:
Прелест просто!
Благодаря, Веси!
Благодаря Ви за прекрасната рецепта.Направих кифлички и станаха чудесни,пухкави и с конци,абе да си оближеш пръстите.
Много благодаря, с пожелание за много усмивки!
Публикуване на коментар