неделя, 3 март 2019 г.

СВИНСКИ ГЪРДИ В ЗЕЛЕВИ ЛИСТА

СВИНСКИ ГЪРДИ В ЗЕЛЕВИ ЛИСТА




1 кисела зелка
1 кг свински гърди /бекон/
1 стрък праз лук
1 морков
1 червена чушка
2 гъби печурка /едри/
3 скилидки чесън
3 с.л. ориз
2 бр дафинови листа
1 с.л. червен пипер
2-3 щипки черен пипер
2-3 с.л. доматено пюре
олио, сол, подправка по желание


Най-напред свинското месо се нарязва на парчета и се запържва в загрято олио да се зачерви от двете страни. Изважда се в паница и се поръсва с вегета и щипка сол.
В мазнината, в която се е пържило месото, се пускат да се позапържат нарязания на колелца праз, моркова на пръчици, гъбите на парченца, също червена чушка, чесънчето и 3 пълни супени лъжици измит ориз. Всичко се разбърква, добавя се 2-3 лъжици вода и като изври, котлона се изключва. Подправя се с черен пипер и се разбърква.
Върху зелев лист се поставя по една лъжица от сместа и по едно парче месо и се завива като сарма.
Накълцаното зеле се запържва в малко олио, добавя се 1 лъжица червен пипер и се залива с една чаша вода. Прехвърля се в тавичка, на дъното на която по желание може да се сложат 2-3 дафинови листа.
Върху зелето се подреждат едрите сарми. Поръсих ги с малко пикантен червен пипер и ги покрих с алуминиево фолио.
Отиват сармите във фурната на 180 градуса за 1 час.
Отстранява се фолиото и се запичат за 15 минути, като малко преди да се извадят от фурната, аз нанесох малко доматено пюре върху сармите.