неделя, 17 март 2019 г.

КАШКАВАЛКИ С КРЕМА СИРЕНЕ

КАШКАВАЛКИ С КРЕМА СИРЕНЕ




НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ:

за тестото:

500 г брашно
2 яйца
4 с.л. кисело мляко
180 мл прясно мляко
1 ч.л. бакпулвер
7 г суха мая /1 пакетче/
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
100 г кашкавал

още:
50 г кашкавал
125 г крема сирене
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Две пълни чаши /с вместимост 220 мл/ от брашното се пресява заедно със сухата мая и се оформя като кладенче.
В него се чукват двете яйца и се добавя затоплено прясното мляко и киселото, в което се разбърква бакпулвера. Прибавя се сол, захар и олио и се разбърква до лепкаво тесто. Прибавя се настъргания кашкавал на ситното ренде и с още малко брашно се доомесва до гладко тесто.
Тестото се поставя в купа намазана с олио, покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса около 40-50 минути на топло, докато тестото почти утрои размера си.
След това тестото се прехвърля на плота върху брашно и се премесва. Върху набрашнения плот от тестото се разточва дебела кора с ширина около 35 см.
Крема сиренето се разпределя на кубчета върху кората. Отгоре се поръсва с другия настърган на ситно кашкавал.
Кората се завива на руло, което два-три пъти се усуква.


Рулото се нарязва на резени, широки около 1-2 см. Подреждат се тези кашкавалени питки в тавата от фурната върху хартия за печене, без да се разтеглят, на разстояние една от друга.
Не ги чаках да втасват повторно.
През това време фурната се загрява на 190 градуса.
Кашкавалките се намазват с жълтък, размесен с лъжица прясно мляко.
Изпичат се до зачервяване за около 15-20 минути, според фурната. Пекох с вентилация.









От тестото, завито на руло, остана малка част. Нея я нарязах на по-тънки шайби и ги изпържих в обилно сгорещено олио. Получиха се 10 малки пухкави кашкавалени мекици. 





3 коментара:

Unknown каза...

Благодаря за рецептата! Мога ли за заменя сухата мая с нормална и в какво количество?

Даниела Русева каза...

Здравейте! Благодаря за отзива! По принцип сухата мая от 7 грама се предвижда обикновено за около 500 грама брашно. Тя се равнява на около 1/2 кубче прясна мая, а може и да е малко по-малко от половин кубче, т.е. това е равно на 20 грама.

vesela каза...

Прелестни и в двата варианта печива!