СОЛЕНИ ОХЛЮВЧЕТА СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ
500 г брашно
150 г свинска мас
100 г краве масло
230 г сирене
100 г кашкавал
4 с.л. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 яйце + 1 белтък
1 жълтък за намазване
Брашното се пресява. Добавя се мека свинска мас и меко краве масло, предварително престояли на стайна температура. Прибавя се яйцето и белтъка, леко разбити със солта и захарта, с вилица. Добавя се настъргания на ситно кашкавал и натрошено на ситно сирене, или също настъргано. Бакпулвера се разбърква с киселото мляко и като шупне също се прибавя към брашното.
Така от продуктите се замесва меко тесто.
Върху набрашнен плот от тестото се разточва кора, дебела около 5-6 мм. Срязва се през средата. Всяка половина нарязах на тесни ленти с ширина около 1 см, а дълги около 15 см.
Всяка лентичка завих като охлювче. Ъгълчето от края на лентичката леко подпъхнах под охлювчето, колкото да го притисне.
Подреждат се в тава върху хартия за печене. Охлювчетата се намазват с жълтък.
Изпичат се в загрята фурна на 190 градуса до леко зачервяване за 10-12 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар