неделя, 9 септември 2018 г.

БЪРКАНА КАШКАВАЛЕНА ПИТКА

БЪРКАНА КАШКАВАЛЕНА ПИТКА





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО:

300 г кисело мляко
100 мл прясно мляко
3 ч.ч. пълни с връх брашно /чашата е с вместимост 220 мл/
2 яйца
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
3 с.л. олио
1 пакетче бакпулвер /15 г/

ЗА ПЛЪНКА:
100 г сирене
100 г кашкавал
1 яйце
30 г краве масло

още:
100 г кашкавал за поръсване
20 г краве масло за намазване на тавата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Двете яйца се разбиват с вилица в купа, заедно със солта и захарта. Бакпулвера се шупва в киселото мляко и се прибавя към яйцата. Кофичката от киселото мляко се премива с прясното мляко и се сипва към сместа. Брашното се пресява и се добавя чаша по чаша една след друга, като се разбърква много добре. Капва се и олиото. Всичко се разбърква много добре с лъжица, като се повдига отдолу нагоре, докато стане лепкаво тесто. Може да се добави още малко брашно до получаване на много гъсто тесто, което да започне да се отлепва от стената на купата и да се къса. Не се меси.



С намокрени ръце с вода се взема половината от тестото и се разстила в намазана с масло тортена тавичка с падащо дъно, широка 26 см. По-добре е да се застели с готварска хартия, но се оказах в момента без наличност на такава.  Яйцето се разбърква с натрошено сирене и се разстила отгоре по блата. Слага се меко краве масло и се поръсва с настърган кашкавал.





Покрива се с другата половина от тестото, което отново с мокри ръце се разстила отгоре и се заглажда. Направих няколко прореза с къдравото ножче за кашкавал.


Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна за 40-45 минути. Пекох с вентилация на второто ниво на фурната отдолу нагоре.
Поръсва се с настърган кашкавал 3-4 минути преди да се извади от фурната и се запича да се разтопи кашкавала.








 

Няма коментари: