КРИТАРАКИ С ДРОБЧЕТА И ГЪБИ
250 г критараки
500 г пилешки дробчета
350 г гъби печурка
5 стръка зелен лук
4 скилидки чесън
1 моцарела
100 г кашкавал
3 домата
1 шепа маслини
2 с.л. брашно
1 ч.л. захар
2 к.ч. вода
олио
чубрица
черен пипер
магданоз
В тенджера с кипнала посолена вода се сипват макаронените изделия /критараки/ и се сваряват за 10 минути. Отцеждат се и се изплакват със студена вода.
В тиган се загрява 5-6 с.л. олио, в което се запържва нарязания чесън на шайбички за кратко. Добавят се гъбите, предварително обелени и нарязани на резенчета. Щом се запържат, накрая се прибавя нарязания пресен лук. Разбърква се, поръсва се с щипка сол и се изваждат в паница.
Дробчетата се нарязват по на 4-5 парченца, поръсват се с две щипки сол и се овалват в брашно.
Капва се още 3-4 с.л. олио и в него се запържват набрашнените дробчета, като се обръщат от двете страни, докато се позачервят. Те се изваждат в друга паница.
Доматите се обелват и се нарязват на ситни кубчета. Сипват се в тигана след дробчетата. Поръсват се с 1 ч.л. захар, 2 щипки чубрица, две щипки смлян черен пипер и малко сол. Заваряват се да поомекнат, без да се сгъстяват.
В тавичка се сипва сварената паста /критараки/. Прибавят се гъбите, маслините, доматите и дробчетата. Добавят се 2 кафени чашки топла вода и се разбърква.
Отгоре се разпределят резенчета от нарязаната моцарела и се поръсва с настъргания кашкавал.
Тавата се слага в загрята фурна на 200 градуса и се запича, до разтопяване на моцарелата и кашкавала.
Поръсва се с накълцан магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар