МАСЛЕНИ МИЛИНКИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото:
500 г брашно
1 пакетче суха мая = 7 г
200 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
6 с.л. олио
100 г сирене
за заливка:
60 г краве масло
100 г сирене
1 яйце
100 мл прясно мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява заедно с маята. Оформя се като кладенче. В него се сипва леко затопленото прясно мляко. Добавя се солта, захарта и 2 лъжици олио и се замесва тесто. По време на месенето се прибавя по малко и останалото олио.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да почине 40 минути.
Тестото се премесва и се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина 5-6 мм. Поръсва се с натрошено сирене.
Единият край се прегъва към средата. Със срещуположния край се загръща. После странично по същия начин единият край се прегъва така, че да стигне до средата, а след това другият край се прехвърля върху него.
/както е показано тук на снимките/
Сгънатото кубче се разточва с точилката като квадрат със страни приблизително 26/26 см.
Нарязва се на 9 квадрата, а после всеки квадрат на 2 триъгълника.
Малка тавичка, широка около 28 см /ползвах старата ел. тенджера/ се намазва с една лъжица меко краве масло и се поръсва с малко брашно.
Триъгълниците се подреждат в тавичката и се покриват с кърпа. Оставят се да втасат за около 50 минути.
За заливката - в купичка размекнато маслото се разбърква със 100 г натрошено сирене. Прибавя се едно яйце и отново се разбърква, като се добавя 100 мл прясно мляко.
Милинките се покриват с маслената заливка.
Изпичат се в загрята фурна на 200 градуса за 30 минути до зачервяване.
Пекох с вентилация на средно ниво на фурната.
Няма коментари:
Публикуване на коментар