СВИНСКА ПЛЕШКА С ГЪБИ ШИЙТАКЕ И ГЪБИ ОТ КАРТОФИ
ПРОДУКТИ:
1 кг свинска плешка на шайби
150 мл червено вино
3 главички лук
3 скилиди чесън
олио за пържене
сол, червен пипер, черен пипер и други подправки за месо
200 грама гъби шийтаке
1 с.л. краве масло
1 ч.л. брашно
1 ч.ч. вода, сол
1 кафена чашка готварска сметана
10 картофа /от митите/ с големина на яйце
олио за пържене на кортофите
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се запържва в сгорещено олио, като се пуска поотделно всяко парче и се обръща от двете страни, да се запечата.
Запържените парчета месо се поръсват със сол, червен пипер, черен пипер и други подправки и се подреждат в тава.
Между месото се слагат главички лук и скилидки чесън, залива се със чашка вино и с олиото, в което се е пържило месото.
Тавата се завива с алуминиево фолио и се слага в загрята фурна на 200 градуса.
Пече се един час. Фолиото се отстранява и месото се запича още малко.
Гъбите се задушават в сгорещено масло. Прибавя се брашното и след като стане златисто, се залива с чаша студена вода. Огъня се намалява и се оставя да поври до сгъстяване на соса. Към края се добавя и готварската сметана. Посолява се със сол, по желание и с черен пипер.
За картофените гъби са нужни десетина картофа от митите. Сваряват се за 20 минути, без да се белят. Отцеждат се и се оставят да изстинат добре.
Тук ще се опитам да обясня как става със снимка:
С инструмент за издълбаване всеки картоф се пробожда до 4-5 см., без да се стига до края.
С малък остър нож картофа се срязва околовръст, като острието на ножа трябва да опира до металната част на инструмента.
Внимателно се отстранява излишната част от картофа и отново много внимателно се отстранява и гъбката от картоф. Стараем се да не се счупи пънчето на гъбката.
От две половинки на по-голям картоф може да се направят по-малки гъбки, с по-къси стебълца.
Ето ги готови преди да отидат в горещото олио.
В малка касерола с обилно олио готовите картофени гъби се запържват по 5-6 бр, като се обръщат за 2-3 минути.
Сервирайте свинското месо с гъби и със зелена салата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар