петък, 10 август 2018 г.

ТОРТА С АПЛИКАЦИЯ БУХАЛЧЕ


ТОРТА С АПЛИКАЦИЯ БУХАЛЧЕ





Тази торта направих за рождения ден на внучката ми. До сега винаги тортата беше по поръчка във фирма, но този път аз си предложих услугата, за да бъде нещо приготвено домашно. Е, не е като от сладкарския бутик, но пък приятелчетата от детското парти много я харесаха и това е най-важното!

Реших да направя блата на торта "Манифик". Подробности за него има и тук: 

Днес обаче сложих 9 яйца и увеличих "на око" с още малко захарта, галетата и брашното и пекох в торта 26 см.

Но, ето рецептата за тортата.

ПРОДУКТИ:

за блата:

8 яйца
150 г кристална захар = 8 с.л. с връх
120 г пудра захар = 6 с.л. с връх
150 г орехови ядки = 1 и 1/2 ч.ч. едро смлени
60 г галета = 5 с.л.
80 г брашно = 3 с.л. пълни с връх
2 прахчета ванилия

за крема:
750 г маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
200 г заквасена сметана
5 с.л. пудра захар
1 пакетче ванилена захар
2 банана

За сиропиране:
300 мл прясно мляко

За заливка:
Ганаш от – 200 мл сладкарска сметана
200 г шоколад „Своге“ с по-висок процент на какао

За украса:
Апликация на бухалче от захарен фондан /купен/.


ПРИГОТВЯНЕ:

НА БЛАТА:

Жълтъците се отделят от белтъците. Разбиват се заедно с пудрата захар до побеляване и докато се сгъстят.
В другата купа се разбиват белтъците. Отначало се бият с миксера да станат на сняг. Тогава се прибавя кристалната захар и се доразбиват на гъст крем до остри връхчета. Добавя се ванилия. Двете смеси се смесват заедно и се  разбъркват много добре с шпатула, а НЕ С МИКСЕР. Обръща се отдолу нагоре, за да не спадне сместа. Така получената смес се разделя на две части в отделните купи. Към едната се прибавят галетата и орехите, а в другата се прибавя брашното. Внимателно се разбъркват отново с лопатка.
В тортена форма /25 см/ с падащо дъно, застлана с хартия и леко намазана с краве масло, както и стената също намазана с малко краве масло и поръсена с брашно, се сипва само в средата по една пълна супена лъжица от едната смес, а върху нея пълна супена лъжица от другата смес. Така се редуват, докато се свършат.
Изпича се един блат за 30 минути на 180 градуса. Пекох с вентилация на второто ниво във фурната отдолу нагоре. С проба с дървено шишче, то трябва да излезе сухо.
Оставя се са се охлади и тогава се нарязва напречно, така, че да се получат три блата.

НА КРЕМА:

Най-напред с миксер се разбива сладкарската сметана на гъст крем. В друга купа се разбива крема маскарпоне с пудрата захар, ванилия и заквасената сметана. Прибавя се на етапи разбитата сладкарска сметана до еднаквост на крема.

ПОДРЕЖДАНЕ НА ТОРТАТА:

Тортата се сглобява като се редуват блат и крем. Всеки блат се напръсква с неподсладено прясно мляко, което трябва да предвидим така за всеки блат. Върху първия блат се подреждат кръгчета от единия банан и тогава се нанася крем. Кремът също трябва образно да разпределим така, че да стигне и за измазване на тортата отвън. Вторият блат също се напръсква с мляко, слагат се резенчета от втория банан, крем и отгоре третият блат, отново се сиропира леко. Завършва се с крем.
За ганаша сметаната се загрява в малък съд на водна баня. Когато се сгорещи, към нея се прибавя начупен шоколада и се разбърква до гладкост. Щом сметаната се загрее, може да се оттегли от огъня и като престои, шоколадът в нея ще омекне.
С този ганаш се залива тортата отгоре. Оставих да се стече небрежно отстрани.

Украсих с апликация на бухалче от захарен фондан.
Честит Рожден Ден на милата ми внучка Кари!
Нека расте здрава и умна за радост на всички!
Нека в очите й да трепкат слънчеви искрици!










Няма коментари: