четвъртък, 3 ноември 2016 г.

СЛАДКИШ СЪС СЛАДКО ОТ ДЮЛИ

СЛАДКИШ СЪС СЛАДКО ОТ ДЮЛИ








ЗА БЛАТА:
2 яйца
1 чаша кристална захар /чашата е 200 мл/
1 чаша кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 чаши брашно
80 мл олио
2 ванилии
сладко от дюли /бурканче от 200 грама/

ЗА КРЕМА:
125 грама краве масло
4 с.л. пудра захар
1 ванилия
3 с.л. желе от дюли

ЗА КРОКАН:
4-5 с.л. захар
15-на ядки лешници

Яйцата се разбиват със захарта на пяна с миксер /около 5 минути/.
Прибавя се млякото, в което е шупнала содата.
Прибавят се и олиото, ванилията и накрая пресятото брашно, като се разбърква на слаби обороти.
Половината от сместа се сипва в тавичка с незалепващо покритие, с диаметър около 30 см., на дъното на която е поставена хартия за готвене, за да може след това по-лесно да се отлепи сладкиша.
Пече се за 10 минути в загрята фурна на 200 градуса. Пекох с вентилация.
Тавичката се изважда от фурната и върху изпечения блат се разпределя сладкото от дюли.
Останалата смес се сипва върху сладкото, заглажда се с лъжица и сладкиша се връща отново в загрятата фурна.
Пече се още 10 минути.
Оставя се да изстине.
През това време се прави крокан.
На огъня се поставя малък съд с 4-5 с.л. захар и се разтопява на карамел, като се разбърква да не загори.
Предварително лешниците се забождат леко на връхчето на клечки за зъби. Лешниците се овалват в разтопения карамел и клечките се забождат върху филия за хляб, за да изстинат.
Останалата разтопена захар се сипва върху лист готварска хартия на тънък пласт и се оставя да изстине.
След като карамелът се втвърди, върху него се поставя друг лист хартия и се натрошава с помощта на чукче.
За крема - в купа се слага маслото и се разбива с пудрата захар на пухкав крем. Бие се до побеляване. Ароматизира се с ванилията. Добавя се желето от дюли и се разбива още малко до хубав крем.
Сладкишът се обръща в чиния внимателно, а хартията се отстранява.
Намазва се с масления крем.
Украсява се с крокан и с карамелени лешници.









Публикуване на коментар