понеделник, 18 юли 2016 г.

ДРОБ САРМА В ПАТЛАДЖАН

ДРОБ САРМА В ПАТЛАДЖАН





Имах заготовка от сварен набор от агнешки дреболии, накълцани и замразени – остатък от Гергьовден. Реших да ги вкарам в употреба и направих тези сармички.
Още нужни продукти:
1 главичка стар лук
1-2 скилидки чесън
4-5 гъби печурка
1 кафена чашка ориз
1 кафена чашка булгур
6-7 кафени чашки вода
олио, сол, черен пипер, червен пипер, джоджен, девесил
3 големи патладжана – от дългите
прясно овче сирене и кашкавал за запичане
магданоз за поръсване

В малко олио се запържва нарязания лук да стане прозрачен, заедно със смачкания чесън. Прибавят се нарязаните гъби, прибавя се и измития ориз и се разбърква. Добавя се булгура, поръсва се с 1 ч.л. червен пипер и се залива с водата. Като заври, се прибавят накълцаните сварени агнешки дреболии и подправките и се разбърква няколко пъти, докато се сготви.
Патладжана се обелва и нарязва на ивици по дължина. Ивиците се изпържват в малко олио, без брашно и се отцеждат върху кухненска хартия.
Вземат се по 2 парчета от готовия патладжан и се слагат в купичка на кръст. Слага се плънка от сготвения ориз и внимателно се завиват като сарми /не е необходимо да се застъпват лентите от патладжана, важното е да не се разпилеят и деформират топките/, като се обръщат с купичката в ръка. Подреждат се в тавичка така, че снадената част да остане отдолу.
Върху подредените сарми се слага по резенче прясно овче сирене, а върху сиренето люспи от малко кашкавал.
Запекох в загрята фурна на 220 градуса на грил, докато се запече кашкавала. Накрая се поръсват с накълцан магданоз.
Може да се сервира с кисело мляко и зелена салата.

Днес аз реших да сервирам с настърган морков и червено цвекло. 





Публикуване на коментар