1 кг. пилешко месо /ползвах обезкостени бутчета, заедно с плешките/
150 мл вино /ползвах розе, тъй като нямах в момента бяло/
200 мл. готварска сметана
200 мл. заквасена сметана
4 скилидки чесън
4-5 с.л. зехтин
сол, черен пипер, кубче пилешко бульонче
за овалване на месото:
2 с.л. брашно
1 ч.л. равна червен пипер
щипка сол, щипка сух босилек, щипка риган или чубрица
Най напред месото се нарязва на жулиени.
Брашното се смесва с подправките и месото се овалва в него.
Тигана се загрява с мазнината. Пуска се месото на два етапа, за да може да се глазира, иначе ще си пусне от водата като е голямо количество и ще се вари. Запържва се от двете страни по 2-3 минути и се изважда в паница. Пуска се следващата доза месо и се запържва по същия начин. Когато е почти готово се добавя нарязания на колелца чесън и заедно с месото също се запържва за 1 минута. Връща се в тигана и първото месо, разбърква се заедно всичко и се залива с виното. Оставя се да ври около 3-4 минути, като се разбърква.
Налива се течната сметана и разбърканата на гладко заквасена сметана. Поръсва се със сол, стритото кубче бульон и черен пипер на вкус, разбърква се и се захлупва с капак. Оставя се така да къкри на тих огън за 5-6 минути. Понеже бързо се сгъстява, трябва да се разбърква от време на време, за да не залепва.
Поднесено, докато е топло, сметановото пиле е много вкусно с резен лимон и поръсено с магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар