за 6 порции
1 литър прясно мляко
10 с.л. захар
1 пакетче нишесте банан /70 грама/
60 грама краве масло
1 пакетче ванилия
за украса - листенца от разтопен шоколад
От млякото се отделя в една чаша около 160 мл., с което се разтваря нишестето до гладко. Останалото мляко се слага на огъня със захарта и се разбърква. Щом млякото се сгорещи и захарта се разтопи, се прибавя разтвореното нишесте с отделеното прясно мляко, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти и стане гладък крем. Ароматизира се с ванилията. Смъква се от котлона и се пуска маслото, като се разбърква, докато се разтопи. Още топъл кремът се разлива в чаши. Като изстине се прибира в хладилника.
За украсата:
На водна баня се разтопяват 3-4 кубчета шоколад. Аз разтопих по малко от двата цвята шоколад в отделни малки купички.
Върху готварска хартия с две малки лъжички се капва по малко от единия цвят шоколад, а плътно до него и от другия цвят, така, че да се слеят като листенца от двата цвята - бял и кафяв. Сложих по средата по половина клечка за зъби, така, че шоколад да покрие част от клечката, за да може след това по-лесно да се бодне в крема. Оставят се да се стегнат добре. Може да се сложат за известно време в хладилника, както са върху хартията и така по-бързо ще се втвърдят шоколадовите листенца. Сега е много топло и по-бързо се размеква шоколада, но нали ще го хапваме студен, така, че щом на студено в хладилника е подреден, това не е проблем.
Няма коментари:
Публикуване на коментар