понеделник, 23 май 2016 г.

ЗАПЕКАНКА С ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ

ЗАПЕКАНКА С ТИКВИЧКИ




4 бр тиквички /около 1,3 кг/
3 яйца
150 г краве сирене
150 мл прясно мляко
100 г кашкавал
сол, копър, чесън
брашно за овалване
олио за пържене
бучка краве масло за намазване на тавичкта

за украса - домат /червен и жълто чери/, магданоз, семенца чиа/
гарнитура - чесново кисело мляко

Тиквичките се измиват и нарязват на колелца. Подреждат се в тава, като се застъпват, посоляват се, след което таваса се оставя под наклон за 1-2 часа, за да се отцежда водичката, която ще си пуснат тиквичките. Всяко резенче се овалва в брашно и се подреждат в една голяма паница, може и едно върху друго. Така брашното полепва по тиквичките и когато се пържат не угаря, а тиквичките поемат по-малко мазнина. Изпържват се в сгорещено олио от двете страни.

Изпържените тиквички се подреждат върху намаслена с краве масло готварска хартия в малка тавичка /ползвах тортена с падащо дъно/, като от хартията се оставя малко отстрани, за да не потече през дъното от сместа и за да може после да се премести цялата запеканка в чиния. Аз така реших, защото исках да прехвърля запеканката в чиния, за да е по-ефектно за случая, но може да се запече направо в обикновена тавичка - без хартия.
Яйцата се разбиват и се смесват с натрошеното сирене. Добавя се прясното мляко. С тази смес се заливат тиквичките, поръсват се с настърган кашкавал и накрая се подреждат няколко резенчета тънко нарязани домати във вид на цвете, поръсени със семенца чиа, а около тях стръкчета магданоз.

Ястието се запича в предварително загрята фурна на 220 градуса, на грил с вентилация, за 10-на минути или по ваша преценка, според фурната.

Когато запеканката бъде преместена в подходяща чиния заедно с хартията, излишната хартия околовръст се изрязва с ножица.




Върху запечените доматени листенца, с фунийка от готварска хартия, шприцовах с тънка струйка заквасена сметана, за да "донарисувам" цветната картинка.


Поднесени с кисело мляко с малко чеснов аромат и копър, тези тиквички бяха одобрени и "уважени".

Няма коментари: