четвъртък, 19 май 2016 г.

ДОМАШЕН РЪЧЕН ХЛЯБ /СИМИДИ С МОРКОВ И СЕМЕНА/



СИМИДИ С МОРКОВ И СЕМЕНА

 

/ЗА 2 ХЛЕБЧЕТА ИЛИ 4 СИМИДА/


около 500 - 600 г брашно
1 пакетче суха мая /за 500 г брашно/
1 ч.л. сол
2 щипки захар
около 350 мл хладка вода

1 морков
сурови слънчогледови семки
ръсеница /микс от семена – сусам, маково семе и др./
още малко брашно за доомесване
бучка краве масло за намазване на тавата

Брашното се пресява заедно със сухата мая. Прибавя се сол, захар и водата и се замесва тесто. Оставя се покрито в купа да втаса.
Втасалото тесто се премесва заедно с настъргания на ситно морков, който е отцеден и  семената, като се добавя още малко брашно, колкото да се доомеси и да не лепне. Оформят се 2 хлебчета или 4 симиди. Слагат се в намаслена тава с краве масло или във форми върху хартия за готвене. /Аз сложих 4 хлебчета направо в намаслената тава/. Оставят се отново да се надигнат.
Пекат се на 220 градуса. Като започнат да се зачервяват, температурата се намалява на 200 градуса и се доизпичат.
Готовите хлебчета се охлаждат върху решетка. 



Публикуване на коментар