сряда, 18 май 2016 г.

МЛЕЧЕН КРЕМ СЪС СОК ОТ ВИШНИ

МЛЕЧЕН КРЕМ СЪС СОК ОТ ВИШНИ





800 мл прясно мяко
1 ч.ч. кристална захар
2 яйца
4 с.л. пълни с връх брашно
2 ванилии
60 г краве масло
250 мл натурален сок от вишни
1 с.л. желатин

Най-напред желатина се залива с малко студена вода /20-30 мл/ и се оставя да набъбне. През това време на огъня се загрява сока от вишна. Желатина се затопля на водна баня и се смесва със сока. Сипва се по 4 с.л. на дъното във всяка чаша от червения сок. Чашите се подреждат в хладилник, като се подпират на нещо, наклонени, за да може така да се желира сока.
 
Яйцата се разбиват с вилица. Към тях се прибавя по малко брашно и по малко мляко постепенно, докато се поеме брашното и се разрежда с още малко мляко /около 1 голяма чаша/.
Останалото мляко се слага на огъня със захарта, като се разбърква, докато се сгорещи и се разтопи захарта. Прибавя се яйчната смес и се бърка непрекъснато, докато стане гладък крем. Ароматизира се с ванилията и се прибавя краве масло, докато крема е още горещ. Отново се разбърква да се разтопи маслото.





Млечния крем се разпределя в чашите още топъл /но не горещ/, поради което червения желиран сок се разтопява леко и в млечния крем се стичат струйки. Допълват се чашите с крем, като най-накрая заливаме с още малко сок. В същия сок могат да се потопят няколко ягоди, които да се желират и да се използват за украса. Чашите с крем се прибират в хладилника. Поднася се студен. 


Няма коментари: