събота, 26 октомври 2024 г.

ТОРТА С ЯГОДИ

 ТОРТА С ЯГОДИ

(форма с диаметър 22 см)

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 ЗА БЛАТА:

  • 6 яйца
  • 6 с.л. захар
  • 5 с.л. брашно
  • 1 с.л. какао
  • 2 пакетчета ванилена захар (от по 8 гр)


ЗА КРЕМ:

  • 600 г крем "Филаделфия"
  • 200 г краве масло
  • 200 г пудра захар
  • 2 прахчета ванилия

 

ЗА СИРОП:

  • 200 мл вода
  • 6 с.л. захар
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 1 к.л. ромова есенция

 

ЗА ГАНАШ:

  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад за готвене

 

ЗА УКРАСА:

(по желание - ягоди, малини, боровинки, френски макарони)


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

НА БЛАТА:

  1. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват с миксер за кратко да се запенят. Добавя се захарта и се доразбиват до получаване на хубав крем докато се разтопи захарта. (КАТО СЕ ОБЪРНЕ КУПАТА, ДА НЕ ПАДАТ)
  2. Прибавя се ванилията. Добавят се един след друг жълтъците.
  3. Накрая се добавя и брашното, пресято предварително заедно с какаото. 
  4. Разбърква се със шпатула внимателно, А НЕ С МИКСЕРА, като се обръща отдолу нагоре, за да не спадне сместа, докато се обере добре брашното, за да няма бучки.
  5.  Сместа се сипва в тортена форма с падащо дъно, застлано с хартия за печене.
  6. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути или с проба до суха клечка. (Пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре).
  7. Оставя се в изключената фурна за 3-4 минути.
  8. Като се извади ог фурната се оставя във формата за 5-6 минути, след това се освобождава и се поставя обратно на решетка да се охлади.
  9. Изстиналия блат се разрязва напречно, да се получат три или четири платки. (Това зависи от големината на формата.)

НА КРЕМА:

  1. Маслото трябва да е престояло на стайна температура. Разбива се с пресята пудра захар и ванилия. Бие се до побеляване на маслото.
  2. Лъжица по лъжица се прибавя крема "Филаделфия".

НА СИРОПА:

  1. Водата и захарта се кипват на огъня. Ароматизира се с ванилия и ром.

НА ГАНАША:

  1. Сметаната се загрява на водна баня, НО БЕЗ ДА ЗАВИРА. Отдръпва се и се прибавя начупения шоколад. Оставя се така да постои 2-3 минути да омекне шоколада. Разбърква се до пълното му разтопяване и получаване на гладка кафява лъскава течност. Покрива се и се оставя да се поохлади.
  2. Тортата се сглобява, като се редуват блат и крем. Блатовете се напръскват със сироп.
  3. Между блатовете се поставят ягоди, които предварително се нарязват на половинки, покриват се с 2-3 с.л. вода и две лъжици захар и се завират на огъня, след което се охлаждат.
  4. С шоколадовия ганаш се залива тортата отгоре, като се разстила равномерно. Тортата трябва да е предварително измазана с белия крем.