неделя, 10 април 2022 г.

ТОРТА "ПРОЛЕТ" С БОРОВИНКОВО ЖЕЛЕ

 ТОРТА "ПРОЛЕТ" С БОРОВИНКОВО ЖЕЛЕ




/формата за печене на тортата е с диаметър 18 см/


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА БЛАТА:


5 яйца

5 пълни супени лъжици захар

5 пълни супени лъжици брашно

1 пакетче ванилена захар


ЗА СИРОП:


150 мл вода

4 с.л. захар

1 ванилия

ромова есенция


ЗА БЯЛ КРЕМ:


300 грама крем "Филаделфия"

150 грама краве масло

150 грама пудра захар

1 ванилия

200 грама заквасена сметана


ЗА ЗАЛИВКА:


125 грама боровинка

4 с.л. захар

1 ванилия

100 мл вода

100 грама крем "Филаделфия"

50 мл вода

10 грама желатин


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


НА БЛАТА:


Белтъците на яйцата се отделят.  Разбиват се на пяна с миксер. Прибавя се ванилията и захарта и се доразбиват до остри връхчета.

Един по един се добавят жълтъците.

Брашното предварително е пресято и се прибавя, като НЕ СЕ БЪРКА С МИКСЕР, а с шпатула, като се обръща отдолу нагоре, за да не спадне сместа, докато се обере добре брашното, за да няма бучки.

Сместа се сипва в тортена форма застлана с хартия за печене. Пече се на 180 градуса на средно ниво във фурната за 25 минути или при проба с дървено шишче, трабва да излизе сухо. Блата се оставя да престои във формата 10-на минути, след което се изважда върху решетка да се охлади напълно.

Изстиналият блат се срязва два пъти хоризонтално, за да се получат три платки.





Приготвя се сиропа, като на огъня се завира водата със захарта. Ароматизира се с ванилия и ром.


НА КРЕМА:


Маслото се разбива заедно с пудрата захар до леко побеляване. Прибавя се ванилията и на етапи лъжица по лъжица от Филаделфията.

От този крем се отделя половината, за измазване на тортата по-късно. Към останалия крем се добавя на два-три пъти заквасената сметана, като се разбърква на най-ниски обороти.


НА ЗАЛИВКАТА /!!! ПРИГОТВЯ СЕ НАЙ-НАКРАЯ, КОГАТО Е СГЛОБЕНА ТОРТАТА И ИЗМАЗАНА, ПРЕДИ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА !!!/


Боровинките се заливат с вода, захарта и ванилията и се слагат на огъня да се сварят за 3-4 минути или докато омекнат.

Оттеглят се от огъня и се оставят да се охладят на стайна температура. Прецеждат се през гъста цедка в чист съд. В купичка се размесва 100 грама Филаделфия с 50 мл вода и към тази смес се добавя по малко от боровинковия сироп. Отделно желатина се залива с 2-3 с.л. студена вода и се оставя да набъбне. След това се втечнява на водна баня и се излива в боровинковия крем. 


СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:




Първият блат се поставя в ринг с ацетатна лента, леко се сиропира и се нанася част от белия крем. Следва вторият блат и така се редуват - блат, сироп и крем. Завършва се като леко се нанася най-отгоре крем.

Прибира се в храдилника за 30-40 минути.

Тортата се измазва отвън цялата с отделения бял крем. Старах се по ръба в горната част да се получи бордюр с височина около 5 мм. Тортата отново се прибира в хладилника за няколко часа. При мен престоя една нощ, а на следващия ден направих заливката с боровинки и сложих украсата.


Боровинковия крем се приготвя в този момент, както писах по-горе, когато ще се залее тортата. Внимателно, течния крем се нанася равномерно върху тортата от средата към края до образувания бордюр от белия крем. Отново се оставя да се охлади, до стягане на желатиновия боровинков крем.

Идва ред на украсата. Тя може да бъде според желанието и вкуса на всеки.

Днес е с малки розови цветчета.

Нарекох тази торта "Пролет". Мисля, че името й отива.