неделя, 27 март 2022 г.

ТОРТА С ЯГОДОВ КРЕМ

 ТОРТА С ЯГОДОВ КРЕМ

Години заедно! Четиридесет години!

Малко ли са? Много? Разноцветни! Сини!

Няма как да са във времето измерени -

бавни, тихи, бурни, бързащи и непремерени!

Колко ли прескочихме препъникамъчета,

малко ли потушихме разгорели се пламъчета,

стигат ли нервите в кръга на проблемите,

бяха ли нощите топли в дните, студените?

В ден като този, ден с равносметка,

минават картини, като от филмова лента,

било е моменти, сякаш толкова крайни,

а после отново е пак всеотдайност...!

До болка познаваме своите стъпки

и сякяш наново в очакване тръпнем,

когато навънка се хлопне вратата,

да бъбрим или да споделим тишината!

Дали е небето беззвездно, дали без луна,

дали е морето спокойно, дали без вълна,

плаче ли върбата с натежалите клони,

пак сме на брега.
Един до друг отново...!





/форма с диаметър 22 см/


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА БЛАТА:


6 яйца

6 с.л. пълни захар

6 с.л. пълни брашно

2 пакетчета ванилена захар /от по 8 гр/


ЗА ЯГОДОВИЯ КРЕМ:


300 грама крем "Филаделфия"

150 грама краве масло

150 грама пудра захар

2 прахчета ванилия


250 грама пресни ягоди

6 с.л. захар

100 мл вода

1 пакетче желатин /10 г/


ЗА СИРОП:


200 мл вода

6 с.л. захар

1 пакетче ванилена захар

1 к.л. ромова есенция


ЗА КРЕМА ЗА ИЗМАЗВАНЕ:

/ШВЕЙЦАРСКИ КРЕМ/


4 белтъка

180 грама кристална захар

1 щ. сол

250 грама краве масло


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


НА БЛАТА:


Белтъците се отделят от жълтъците.

Белтъците се разбиват с миксер за кратко да се запенят. Добавя се захарта и се доразбиват до получаване на хубав крем докато се разтопи захарта.

Прибавя се ванилията. Добавят се един след друг жълтъците.

Накрая се добавя и брашното, пресято предварително. 

Разбърква се с щпатула, а не с миксера.

Сместа се сипва в тортена форма с падащо дъно, застлано с хартия за печене.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути или с проба до суха клечка. /Пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре/.

Оставя се в изключената фурна за 3-4 минути.

Като се извади ог фурната се оставя във формата за 5-6 минути, след това се освобождава от формата и се поставя обратно на решетка да се охлади.

Изстиналия блат се разрязва напречно, да се получат три платки.




НА КРЕМА С ЯГОДОВО КУЛИ:


Маслото трябва да е престояло да стайна температура. Разбива се с пресята пудра захар и ванилия. Бие се до побеляване на маслото.

Лъжица по лъжица се пребавя крема "Филаделфия".


Приготвя се ягодово кули. Ягодите се измиват и се изрязват дръжките. Нарязват се на кубчета и се пюрират с пасатор. Заливат се с вода и се добавя захарта. Загряват се на огъняв в малък съд и се сваряват, докато се разтопи напълно захарта.

Желатина се залива със 100 мл вода и се оставя да набъбне. След това се втечнява на водна баня и се прибавя към ягодовото кули.

Разбърква се и се смесва с основния бял крем.


НА СИРОПА:

Водата и захарта се кипват на огъня. Ароматизира се с ванилия и ром.


КРЕМ ЗА ИЗМАЗВАНЕ НА ТОРТАТА ОТВЪН СЕ ПРИГОТВЯ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН.


Приготвя се швейцарски крем:


Белтъците се разбиват на водна баня /върху пара/, като не трябва съдът да опира в кипящата вода. Разбиват се до разтопяване на захарта и получаване на лъскав белтъчен крем.

Оттегля се съда от огъня и се оставя настрани да се охладят белтъците.

На порции на кубчета се добавя краве масло, което трябва да е меко със стайна температура.

ВНИМАНИЕ! Може да се пресече! Прибавя се ванилията. Продължава разбиването до получаване на крем.


НАЧИН НА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:


Ринга от тортената форма се поставя върху подложка. По периферията вътре в ринга се поставя ацетатна лента.

Поставя се първия блат. Сиропира се с няколко лъжици от сиропа. Върху него се поставя част от ягодовия крем. Редува се - втори блат, крем и се завършва с третия блат.

Тортата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за една нощ

На следващия ден се приготвя швейцарския крем, с който тортата се измазва отвън.

Украсата е по желание.

Тук е с малки цветчета от фондан и седефена захарна поръска.  






2 коментара:

camdandusler каза...

Thanks for your recipe:)

Даниела Русева каза...

Благодаря за коментара!