неделя, 24 април 2022 г.

ТОРТА С ЛАЛЕТА

 ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ДА БЪДЕ МИР НА ЗЕМЯТА!
ДА БЪДЕ ЗДРАВЕ!
НЕКА ДА ИМА БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА ВСИЧКИ ХОРА!
ПОВЕЧЕ РАДОСТ И СПОДЕЛЕНА ОБИЧ!

ТОРТА С ЛАЛЕТА

С ЯГОДОВ КРЕМ





/форма с диаметър 18 см/


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА БЛАТА:


6 яйца

6 с.л. пълни захар

6 с.л. пълни брашно

2 пакетчета ванилена захар /от по 8 гр/


ЗА ЯГОДОВИЯ КРЕМ:


400 грама крем "Филаделфия"

200 мл сладкарска сметана

150 грама пудра захар

1 прахчета ванилия

ЗА ЯГОДОВО КУЛИ:

350 грама пресни ягоди

6 с.л. захар

100 мл вода

1 пакетче ванилена захар

1 пакетче желатин /10 г/


ЗА СИРОП:


160 мл вода

6 с.л. захар

1 пакетче ванилена захар

1 к.л. ромова есенция


ЗА КРЕМА ЗА ИЗМАЗВАНЕ:

/ШВЕЙЦАРСКИ КРЕМ/


4 белтъка

180 грама кристална захар

1 щ. сол

250 грама краве масло


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


НА БЛАТА:


Белтъците се отделят от жълтъците.

Белтъците се разбиват с миксер за кратко да се запенят. Добавя се захарта и се доразбиват до получаване на хубав крем докато се разтопи захарта.

Прибавя се ванилията. Добавят се един след друг жълтъците.

Накрая се добавя и брашното, пресято предварително. 

Разбърква се с щпатула, а не с миксера.

Сместа се сипва в тортена форма с падащо дъно, застлано с хартия за печене.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути или с проба до суха клечка. /Пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре/.

Оставя се в изключената фурна за 3-4 минути.

Като се извади ог фурната се оставя във формата за 5-6 минути, след това се освобождава от формата и се поставя обратно на решетка да се охлади.

Изстиналия блат се разрязва напречно, да се получат три или четири платки. Днес срязах така, че да получа 4 блата.





НА КРЕМА С ЯГОДОВО КУЛИ:



С миксер се разбива сладкарската сметана. Отделно се разбърква крема "Филаделфия" с пресята пудра захар и ванилия. Смесват се.

Приготвя се ягодово кули. Ягодите се измиват и се изрязват дръжките. Нарязват се на кубчета и се пюрират с пасатор. Заливат се с вода и се добавя захарта и ванилията. Загряват се на огъняв в малък съд и се сваряват, докато се разтопи напълно захарта.

Желатина се залива със 100 мл вода и се оставя да набъбне. След това се втечнява на водна баня и се прибавя към ягодовото кули.

Разбърква се и се смесва с основния бял крем.


НА СИРОПА:

Водата и захарта се кипват на огъня. Ароматизира се с ванилия и ром.


КРЕМ ЗА ИЗМАЗВАНЕ НА ТОРТАТА ОТВЪН СЕ ПРИГОТВЯ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН.


Приготвя се швейцарски крем:


Белтъците се разбиват на водна баня /върху пара/, като не трябва съдът да опира в кипящата вода. Разбиват се до разтопяване на захарта и получаване на лъскав белтъчен крем.

Оттегля се съда от огъня и се оставя настрани да се охладят белтъците.

На порции на кубчета се добавя краве масло, което трябва да е меко със стайна температура.

ВНИМАНИЕ! Може да се пресече! Това не бива да ни притеснява. Прибавя се ванилията. Продължава разбиването до получаване на крем.


НАЧИН НА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:


Ринг или този от тортената форма се поставя върху подложка. По периферията вътре в ринга се поставя ацетатна лента.

Поставя се първия блат. Сиропира се с 5-6 лъжици от сиропа. Върху него се поставя част от ягодовия крем. Редува се - втори блат, крем, блат и крем и се завършва с четвъртия блат и последния крем.

Тортата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за една нощ

На следващия ден се приготвя швейцарския крем, с който тортата се измазва цялата отвън.

Украсата е по желание.

Тук е с лалета от фондан, а дръжките и листата са направени от отделен малко от масления крем, който съм оцветила със зелена сладкарска боя.  






3 коментара:

camdandusler каза...

Thanks for your recipe...

apinchofstory каза...

i'm a new blogger, and i'd appreciate it if you'd like to follow me, I already follow you, do you want to follow me?
https://apinchofstory.blogspot.com/

Даниела Русева каза...

Благодаря ви за отзива!