ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ДА БЪДЕ МИР НА ЗЕМЯТА!
ДА БЪДЕ ЗДРАВЕ!
НЕКА ДА ИМА БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА ВСИЧКИ ХОРА!
ПОВЕЧЕ РАДОСТ И СПОДЕЛЕНА ОБИЧ!
ТОРТА С ЛАЛЕТА
С ЯГОДОВ КРЕМ
/форма с диаметър 18 см/
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА:
6 яйца
6 с.л. пълни захар
6 с.л. пълни брашно
2 пакетчета ванилена захар /от по 8 гр/
ЗА ЯГОДОВИЯ КРЕМ:
400 грама крем "Филаделфия"
200 мл сладкарска сметана
150 грама пудра захар
1 прахчета ванилия
ЗА ЯГОДОВО КУЛИ:
350 грама пресни ягоди
6 с.л. захар
100 мл вода
1 пакетче ванилена захар
1 пакетче желатин /10 г/
ЗА СИРОП:
160 мл вода
6 с.л. захар
1 пакетче ванилена захар
1 к.л. ромова есенция
ЗА КРЕМА ЗА ИЗМАЗВАНЕ:
/ШВЕЙЦАРСКИ КРЕМ/
4 белтъка
180 грама кристална захар
1 щ. сол
250 грама краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
НА БЛАТА:
Белтъците се отделят от жълтъците.
Белтъците се разбиват с миксер за кратко да се запенят. Добавя се захарта и се доразбиват до получаване на хубав крем докато се разтопи захарта.
Прибавя се ванилията. Добавят се един след друг жълтъците.
Накрая се добавя и брашното, пресято предварително.
Разбърква се с щпатула, а не с миксера.
Сместа се сипва в тортена форма с падащо дъно, застлано с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути или с проба до суха клечка. /Пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре/.
Оставя се в изключената фурна за 3-4 минути.
Като се извади ог фурната се оставя във формата за 5-6 минути, след това се освобождава от формата и се поставя обратно на решетка да се охлади.
Изстиналия блат се разрязва напречно, да се получат три или четири платки. Днес срязах така, че да получа 4 блата.
НА КРЕМА С ЯГОДОВО КУЛИ:
С миксер се разбива сладкарската сметана. Отделно се разбърква крема "Филаделфия" с пресята пудра захар и ванилия. Смесват се.
Приготвя се ягодово кули. Ягодите се измиват и се изрязват дръжките. Нарязват се на кубчета и се пюрират с пасатор. Заливат се с вода и се добавя захарта и ванилията. Загряват се на огъняв в малък съд и се сваряват, докато се разтопи напълно захарта.
Желатина се залива със 100 мл вода и се оставя да набъбне. След това се втечнява на водна баня и се прибавя към ягодовото кули.
Разбърква се и се смесва с основния бял крем.
НА СИРОПА:
Водата и захарта се кипват на огъня. Ароматизира се с ванилия и ром.
КРЕМ ЗА ИЗМАЗВАНЕ НА ТОРТАТА ОТВЪН СЕ ПРИГОТВЯ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН.
Приготвя се швейцарски крем:
Белтъците се разбиват на водна баня /върху пара/, като не трябва съдът да опира в кипящата вода. Разбиват се до разтопяване на захарта и получаване на лъскав белтъчен крем.
Оттегля се съда от огъня и се оставя настрани да се охладят белтъците.
На порции на кубчета се добавя краве масло, което трябва да е меко със стайна температура.
ВНИМАНИЕ! Може да се пресече! Това не бива да ни притеснява. Прибавя се ванилията. Продължава разбиването до получаване на крем.
НАЧИН НА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
Ринг или този от тортената форма се поставя върху подложка. По периферията вътре в ринга се поставя ацетатна лента.
Поставя се първия блат. Сиропира се с 5-6 лъжици от сиропа. Върху него се поставя част от ягодовия крем. Редува се - втори блат, крем, блат и крем и се завършва с четвъртия блат и последния крем.
Тортата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за една нощ
На следващия ден се приготвя швейцарския крем, с който тортата се измазва цялата отвън.
Украсата е по желание.
Тук е с лалета от фондан, а дръжките и листата са направени от отделен малко от масления крем, който съм оцветила със зелена сладкарска боя.
3 коментара:
Thanks for your recipe...
i'm a new blogger, and i'd appreciate it if you'd like to follow me, I already follow you, do you want to follow me?
https://apinchofstory.blogspot.com/
Благодаря ви за отзива!
Публикуване на коментар