ТОРТА С ЯГОДОВ КРЕМ
Години заедно! Четиридесет години!
Малко ли са? Много? Разноцветни! Сини!
Няма как да са във времето измерени -
бавни, тихи, бурни, бързащи и непремерени!
Колко ли прескочихме препъникамъчета,
малко ли потушихме разгорели се пламъчета,
стигат ли нервите в кръга на проблемите,
бяха ли нощите топли в дните, студените?
В ден като този, ден с равносметка,
минават картини, като от филмова лента,
било е моменти, сякаш толкова крайни,
а после отново е пак всеотдайност...!
До болка познаваме своите стъпки
и сякяш наново в очакване тръпнем,
когато навънка се хлопне вратата,
да бъбрим или да споделим тишината!
Дали е небето беззвездно, дали без луна,
дали е морето спокойно, дали без вълна,
плаче ли върбата с натежалите клони,
пак сме на брега.
Един до друг отново...!
/форма с диаметър 22 см/
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА:
6 яйца
6 с.л. пълни захар
6 с.л. пълни брашно
2 пакетчета ванилена захар /от по 8 гр/
ЗА ЯГОДОВИЯ КРЕМ:
300 грама крем "Филаделфия"
150 грама краве масло
150 грама пудра захар
2 прахчета ванилия
250 грама пресни ягоди
6 с.л. захар
100 мл вода
1 пакетче желатин /10 г/
ЗА СИРОП:
200 мл вода
6 с.л. захар
1 пакетче ванилена захар
1 к.л. ромова есенция
ЗА КРЕМА ЗА ИЗМАЗВАНЕ:
/ШВЕЙЦАРСКИ КРЕМ/
4 белтъка
180 грама кристална захар
1 щ. сол
250 грама краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
НА БЛАТА:
Белтъците се отделят от жълтъците.
Белтъците се разбиват с миксер за кратко да се запенят. Добавя се захарта и се доразбиват до получаване на хубав крем докато се разтопи захарта.
Прибавя се ванилията. Добавят се един след друг жълтъците.
Накрая се добавя и брашното, пресято предварително.
Разбърква се с щпатула, а не с миксера.
Сместа се сипва в тортена форма с падащо дъно, застлано с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути или с проба до суха клечка. /Пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре/.
Оставя се в изключената фурна за 3-4 минути.
Като се извади ог фурната се оставя във формата за 5-6 минути, след това се освобождава от формата и се поставя обратно на решетка да се охлади.
Изстиналия блат се разрязва напречно, да се получат три платки.
НА КРЕМА С ЯГОДОВО КУЛИ:
Маслото трябва да е престояло да стайна температура. Разбива се с пресята пудра захар и ванилия. Бие се до побеляване на маслото.
Лъжица по лъжица се пребавя крема "Филаделфия".
Приготвя се ягодово кули. Ягодите се измиват и се изрязват дръжките. Нарязват се на кубчета и се пюрират с пасатор. Заливат се с вода и се добавя захарта. Загряват се на огъняв в малък съд и се сваряват, докато се разтопи напълно захарта.
Желатина се залива със 100 мл вода и се оставя да набъбне. След това се втечнява на водна баня и се прибавя към ягодовото кули.
Разбърква се и се смесва с основния бял крем.
НА СИРОПА:
Водата и захарта се кипват на огъня. Ароматизира се с ванилия и ром.
КРЕМ ЗА ИЗМАЗВАНЕ НА ТОРТАТА ОТВЪН СЕ ПРИГОТВЯ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН.
Приготвя се швейцарски крем:
Белтъците се разбиват на водна баня /върху пара/, като не трябва съдът да опира в кипящата вода. Разбиват се до разтопяване на захарта и получаване на лъскав белтъчен крем.
Оттегля се съда от огъня и се оставя настрани да се охладят белтъците.
На порции на кубчета се добавя краве масло, което трябва да е меко със стайна температура.
ВНИМАНИЕ! Може да се пресече! Прибавя се ванилията. Продължава разбиването до получаване на крем.
НАЧИН НА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
Ринга от тортената форма се поставя върху подложка. По периферията вътре в ринга се поставя ацетатна лента.
Поставя се първия блат. Сиропира се с няколко лъжици от сиропа. Върху него се поставя част от ягодовия крем. Редува се - втори блат, крем и се завършва с третия блат.
Тортата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за една нощ
На следващия ден се приготвя швейцарския крем, с който тортата се измазва отвън.
Украсата е по желание.
Тук е с малки цветчета от фондан и седефена захарна поръска.
2 коментара:
Thanks for your recipe:)
Благодаря за коментара!
Публикуване на коментар