КРЕНВИРШКИ
необходими продукти:
за тестото:
450 грама брашно
250 мл прясно мляко
1 яйце и 1 белтък
1 с.л. захар
7 грама суха инстантна мая
1 ч.л. сол
4 с.л. меко краве масло
още:
малки тънки кренвирши
1 жълтък и 2 с.л. мляко за намазване
може за плънка да се сложи сирене
по желание - семена за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа яйцето се разбива с вилица и се смесва с млякото, което трябва да е леко затоплено.
Добавя се на два-три пъти пресятото брашно, от което се отделят 3-4 лъжици, което количество ще се ползва за доомесване. Прибавя се маята, захарта и солта и се разбърква много добре, докато се обере брашното. Ще се получи лепнещо тесто. Покрива се със стреч фолио и се оставя да почине 10-на минути.
Към тестото се добавя лъжица по лъжица мекото масло, което се втрива в тестото, както е в купата, докато се поеме изцяло маслото.
Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и прибавяйки по малко от отделеното брашно се доомесва до получаване на меко еластично тесто.
Тестото се поставя в купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се притиска да излезе въздуха от него. Разделя се на 16 еднакви части, които се оформят като топпчета. Подреждат се върху намаслена дъска и се оставят да си починат 10- минути.
Всяко топче върху набрашнен плот се разточва като малък квадрат с размер около 10/10 см. По средата се поставя кренвирш. Може да се постави и тънко дълго резенче сирене.
От двете страни на кренвирша по тестото се правят по 4 прореза. Така ще се получат от двете страни по 5 лентички тесто. Те се преплитат върху кренвирша като го загръщат и се пресичат като се кръстосват една върху друга, така, че да се застъпят, а последната се подпъхва отдолу под питката накрая.
Подреждат се в тава върху хартия за печене и отново се оставят да втасат за 30 минути.
Питките се намазват с жълтък смесен с лъжица прясно мляко.
Изпичат се в загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути до леко зачервяване.
2 коментара:
Фантастични! Какви кренвирши полваш?
Благодаря, Веси! Този път ползвах едни детски мини кренвирши от Лидъл.
Публикуване на коментар