неделя, 7 февруари 2021 г.

КРЕНВИРШКИ

 КРЕНВИРШКИ


необходими продукти:

за тестото:

450 грама брашно

250 мл прясно мляко

1 яйце и 1 белтък

1 с.л. захар

7 грама суха инстантна мая

1 ч.л. сол

4 с.л. меко краве масло


още:

малки тънки кренвирши

1 жълтък и 2 с.л. мляко за намазване

може за плънка да се сложи сирене

по желание - семена за поръсване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


В купа яйцето се разбива с вилица и се смесва с млякото, което трябва да е леко затоплено.

Добавя се на два-три пъти пресятото брашно, от което се отделят 3-4 лъжици, което количество ще се ползва за доомесване. Прибавя се маята, захарта и солта и се разбърква много добре, докато се обере брашното. Ще се получи лепнещо тесто. Покрива се със стреч фолио и се оставя да почине 10-на минути.

Към тестото се добавя лъжица по лъжица мекото масло, което се втрива в тестото, както е в купата, докато се поеме изцяло маслото.

Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и прибавяйки по малко от отделеното брашно се доомесва до получаване на меко еластично тесто.

Тестото се поставя в купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се притиска да излезе въздуха от него. Разделя се на 16 еднакви части, които се оформят като топпчета. Подреждат се върху намаслена дъска и се оставят да си починат 10- минути.

Всяко топче върху набрашнен плот се разточва като малък квадрат с размер около 10/10 см. По средата се поставя кренвирш. Може да се постави и тънко дълго резенче сирене.

От двете страни на кренвирша по тестото се правят по 4 прореза. Така ще се получат от двете страни по 5 лентички тесто. Те се преплитат върху кренвирша като го загръщат и се пресичат като се кръстосват една върху друга, така, че да се застъпят, а последната се подпъхва отдолу под питката накрая.


Подреждат се в тава върху хартия за печене и отново се оставят да втасат за 30 минути.

Питките се намазват с жълтък смесен с лъжица прясно мляко.

Изпичат се в загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути до леко зачервяване.








2 коментара:

vesela каза...

Фантастични! Какви кренвирши полваш?

Даниела Русева каза...

Благодаря, Веси! Този път ползвах едни детски мини кренвирши от Лидъл.