неделя, 7 февруари 2021 г.

СЛАДЪК ХЛЯБ С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО

 СЛАДЪК ХЛЯБ С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО



тесто:


250 мл прясно мляко

75 грама кондензирано мляко

30 грама захар

1 яйце

400 грама брашно

1 ч.л. сол

1 пакетче суха мая = 7 грама

60 грама меко краве масло


глазура: 2 с.л. краве масло

2 с.л. кондензирано мляко


ПРИГОТВЯНЕ:


В купа се разбива яйцето. Добавят се леко затопленото прясно мляко, кондензираното мляко и захарта. Смесват се като се разбъркват добре.

Прибавя се на два-три пъти редваритено пресятото брашно, заедно с маята и солта. Разбърква се добре, докато се получи гъсто лепнещо тесто.

Към тестото се прибавя на два-три пъти меко краве масло като се втрива в тестото, докато се обере.

Тестото се прехвърля върху плота и с още малко брашно се доомесва да се получи нелепнещо тесто.

В намазана с олио купа тестото се покрива със стреч фолио и се оставя да втаса за 50-60 минути.

Втасалото тесто се натиска да излезе въздуха от него, прехвърля се на плота и се разточва на тънка кора като правоъгълник.

Завива се на руло, което се нарязва на 7-8 парчета.

Подреждат се едно до друго в кексова форма върху хартия за печене.


Отново се оставя да втаса за около 40 минути.

Намазва се с жълтък смесен с лъжица прясно мляко.

Изпича се в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

След като изстине хлябът се намазва с глазура от кондензираното мляко размесено с меко масло.