неделя, 31 януари 2021 г.

ПИТКА МЕСЕНИЦА

 ПИТКА МЕСЕНИЦА



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за тестото:

500 грама бяло брашно

180 мл прясно мляко

2 яйца 

1 белтък

3 с.л. кисело мяко

3 с.л. олио

7 грама суха инстантна мая

2 щипки сол

1 ч.л. захар


1 жълтък за намазване


за плънката:

2 яйца

200 грама сирене

70 грама краве масло


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Брашното се пресява заедно с маята и се оформя кладенче.

В него се прибавя леко затоплено прясното мляко, яйцата и белтъка разбити със солта, киселото мляко, олиото, захар и се замесва меко тесто.

Тестото се поставя на купа намазана с олио и се покрива с фолио. Изчаква се да втаса около 40-50 минути, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на 4 топки. Всяка се разтова на тънка кора върху набрашнен плот с диаметър около 30 см. и се поставят върху отделни листове хартия.

Прави се плънка като сиренето се намачква с вилица и се размесва с две яйца.

Взема се едната кора и се поставя на плота. Поръсва се с разтопено масло и част от пънката.

Върху първата кора се поставя втората, като отново се поръсва с масло и плънка. Така се редуват като последната четвърта кора съща се поръсва с масло и плънка.




Така, както са четирите кори една върху друга се завиват на руло и се усуква няколко пъти.

Рулото се нарязва на парчета и се подреждат в тавичка с диаметър 28 см. на дъното с постлана хартия за печене.


Отново се оставя да втаса за около 40 минути.

Намазва се с жълтък смесен с една лъжица прясно мляко.

Фурната се загрява предварително на 180 градуса.

Питката се изпича за 30 минути.

Пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре.










Няма коментари: