ПИТКА МЕСЕНИЦА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
за тестото:
500 грама бяло брашно
180 мл прясно мляко
2 яйца
1 белтък
3 с.л. кисело мяко
3 с.л. олио
7 грама суха инстантна мая
2 щипки сол
1 ч.л. захар
1 жълтък за намазване
за плънката:
2 яйца
200 грама сирене
70 грама краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява заедно с маята и се оформя кладенче.
В него се прибавя леко затоплено прясното мляко, яйцата и белтъка разбити със солта, киселото мляко, олиото, захар и се замесва меко тесто.
Тестото се поставя на купа намазана с олио и се покрива с фолио. Изчаква се да втаса около 40-50 минути, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 4 топки. Всяка се разтова на тънка кора върху набрашнен плот с диаметър около 30 см. и се поставят върху отделни листове хартия.
Прави се плънка като сиренето се намачква с вилица и се размесва с две яйца.
Взема се едната кора и се поставя на плота. Поръсва се с разтопено масло и част от пънката.
Върху първата кора се поставя втората, като отново се поръсва с масло и плънка. Така се редуват като последната четвърта кора съща се поръсва с масло и плънка.
Така, както са четирите кори една върху друга се завиват на руло и се усуква няколко пъти.
Рулото се нарязва на парчета и се подреждат в тавичка с диаметър 28 см. на дъното с постлана хартия за печене.
Отново се оставя да втаса за около 40 минути.
Намазва се с жълтък смесен с една лъжица прясно мляко.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
Питката се изпича за 30 минути.
Пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар