КАШКАВАЛЕНИ СОЛЕНКИ
необходими продукти
за тестото:
375 грама брашно
150 грама краве масло
220 грама кашкавал
6 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 яйце
1 белтък
за намазване:
1 жълтък
за поръсване:
семена по желание
кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта.
Към него се прибавя студено краве масло, настъргано с ренде на едрата част.
Брашното и маслото се стриват да се получат маслени трохи.
Към трохите се прибавят едно яйце и един белтък, сметаната и настъргания кашкавал.
Замесва се тесто. Прехвърля се върху набрашнен плот и се разточва кора, с дебелина 6-7 мм.
Кората се намазва с четка с разбития жълтък. Отгоре се поръсва със семена по желание или с настърган на ситно кашкавал.
Поръсената кора се нарязва на пръчици с къдравия нож с дължина около 10 см и широки малко повече от 1 см.
Соленките се подреждат в тава, застлана с готварска хартия.
Фурната предварително се загрява на 180 градуса.
Изпичат се за около 12-15 минути, до леко зачервяване.
2 коментара:
Много апетитни!
Тези дни ми ги искат отново. Май пак ще се правят.
Публикуване на коментар